Fokus

Završena 75. redovna Skupština SZO: Svake godine umire pet miliona dece

Komentari

Autor: Tanjug

29/05/2022

-

12:24

Završena 75. redovna Skupština SZO: Svake godine umire pet miliona dece
Tanjug/AP/Martial Trezzini/Keystone - Copyright Tanjug/AP/Martial Trezzini/Keystone

veličina teksta

Aa Aa

Najviše telo za donošenje odluka u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), Skupština SZO, završila je 75. redovno godišnje zasedanje u Ženevi, nakon čega se delegatima obratio generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

U zaključnom govoru Tedros Gebrejesus je istakao da svake godine više od pet miliona dece širom sveta ili ne preživi sopstveno rođenje ili umre pre petog rođendana od bolesti koje se mogu sprečiti.

"Počeo sam ovu nedelju govoreći o svom iskustvu odrastanja u ratu i trajnim posledicama koje je to imalo na mene. Danas takođe ima dece koja širom sveta, poput mene, odrastaju u ratu, gladi, siromaštvu i stalnoj opasnosti od bolesti", kazao je Tedros Gebrejesus.

Naglasio je da deca umiru pre pete godine od upale pluća, dijareje, malarije i drugih bolesti, koje mogu biti sprečene, navodi se u zvaničnom saopštenju SZO.

"Ta deca su razlog zašto se okupljamo da stvaramo bolji, zdraviji, bezbedniji i pravedniji svet. Ta deca moraju biti naša motivacija dok nastavljamo da radimo za zdravlje i za mir", naglasio je Gebrejesus.

Skupština Svetske zdravstvene organizacije je poslednjeg dana zasedanja usvojila Globalnu strategiju za prevenciju i kontrolu infekcija, koja ima za cilj da umanji opasnost od novih zaraznih bolesti i unapredi spremnost zdravstvenih sistema da reaguju u vanrednim situacijama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet