Fokus

Izbori u Kolumbiji: Ko će naslediti Dukea, glavni kandidati revolucionar, "kralj TikToka" i "šerif" iz Medeljina

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/05/2022

-

17:49

Izbori u Kolumbiji: Ko će naslediti Dukea, glavni kandidati revolucionar, "kralj TikToka" i "šerif" iz Medeljina
Izbori u Kolumbiji: Ko će naslediti Dukea, glavni kandidati revolucionar, "kralj TikToka" i "šerif" iz Medeljina - Copyright AP/Eraldo Peres, Fernando Vergara, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kolumbijci danas biraju novog predsednika i to u jednom od najturbulentnijih perioda u svojoj modernoj istoriji. Naime, danas 39 miliona ljudi izlazi da glasa u prvom izbornom krugu, a ukoliko niko od predloženih kandidata ne pobedi sa apsolutnom većinom, drugi krug glasanja zakazan je za 19. jun.

Naime, na izbornom lisitiću nalazi se ukupno imena šest kandidata, ali kako svetski mediji prenose, očekuje se da će se narod pre svega odlučivati između njih trojice - Gustava Petra, Federika Gutijereza i Rodolfa Hernandeza.

Kolumbija predsednika bira na četiri godine, koliko inče i traje predsednički mandat. Prema poslednjim istraživanjima, narod je spreman za promene: rejting desničara i aktuelenog predsednika Ivana Dukea je jako nizak, kažu ankete, a na to je najviše uticalo postupanje njegove administraicije i reagovanje nadležnih kada su u pitanju okršaji sa kriminalnim grupama. Ovo nezadovoljstvo uticalo je na to da levica značajno ojača. Za to vreme pak konzervativci okupljaju takođe svoje birače i veruju da će postepene reforme da utiču na to da se promeni kurs Kolumbije.

Ko su glavni kandidati u trci?

Lider Gustav Petro (62), levičar i bivši gradonačelnik Bogote, nekada pripadnik gerilske grupe M-19, a danas senator, stalno vodi u anketama sa oko 40 odsto podrške, 10 odsto manje od podrške koja mu je potrebna da obezbedi pobedu bez drugog kruga u junu, prenosi Rojters. Ankete ga definišu kao glavnog favorita. On se kandiduje u ime koalicije levičarskih partija koja sebe naziva Istorijski pakt.

Poznat je po tome da se danas zalaže ta pomirenje i kraj nasilja i svoju kampanju je osmislio oko toga da li je Kolumbija spremna da ih predvodi revolucionar. Kampanju je takođe, piše CNN, usmeravao ka tome da želi da privuče strane investicije i čistu energiju, nove tehnologije kao i da poboljša transport i telekomonikacije. 

AP/Fernando Vergara

 

Inače, ovo mu nije prva predsednička kandidatura. Na prošlim izborima, piše BBC, upseo je da se plasira u drugi krug, ali ga je sa velikom razlikom pobedio upravo aktueni predsednik. Četiri godine kasnije, čini se da doseže do svog vrhunca. 

Mnogi Kolumbjci su izrazili razočarenje u aktuelnog predsednika, i nedavno istraživanje javnog mnjena pokazalo je da je 73 odsto građana nezadovoljno kako Dukue rukovodi zemljom.

BBC naovdi da Petro to upravo i koristi i da je njegova predsedinčka kampanja bila pod sloganom "Pridruži se, promeni", a prema nedavnim aketama mnogi Kolumbijci su ga u tome i podržali.
Očekuje se da će će njegov glavni suparnik biti Federiko Gutijerez, kandidat desnog centra i bivši gradonačelnik Medeljina koji ima oko 25 odsto podrške, prema podacima Rojersa.

AP/Fernando Vergara

 

Gutijerez naime vodi politku kontinuiteta i tokom kampanje je kostantno isticao da Kolumbija treba da sledi put ekonomskog rasta i politike pro-biznisa što je inače i činila u proteklih dvadest godina. 

Međutim, treći predsednički kandidat, preduzetnik Rodolfo Hernandez, koji je i bivši gradonačelnik Bukaramange, u poslednih nekoliko nedelja privukao je veliku pažnju javnosti. CNN navodi da je on imao jedinstvenu kampanju na društvenim mrežama koja se upoređivala sa onom koju je ranije vodi američki predsednk Donald Tramp i predsednik Brazila Žair Bolsonaro.

profimedia

 

Naime, Hernandez se proglasio "Kraljem TikToka", i zauzeo konkretan stav konfrotacije kada su u pitanju tradicionoalni mediji - nije se pojavio u nekoliko televizijskih debata koje su organizovale kolumbijske televizijije, retko je davao intervjue stranim medijma, a kako CNN navodi jednom se na na ovoj televiziji pojavio u pidžami navodeći da je "čovek iz naroda".

Pretnje smrću i odustajanje od kandidature za predsedničku trku

Da je poltički scena u Kolumbiji poprilično uzdrmana govori i činijenica da su Gustav Pedro i njegov potpresednik Fransia Mareka otkazali predizborne događaje u regionu gde se uzgaja kafa rekavši da su dobijali pretnje smrću od kriminalnih gurpa koje su aktivne u tom regionu, piše BBC. Sa druge strane, policija navodi da nije upoznata sa time kao i da nije pokrenuta zvanična istraga. Na jednom od svojih poslednjih mitinga u Kaliju, Pedro i gospođa Markes, razgovarali su sa svojim pristalicama ali su i bili okruženi štitovima. 

profimedia

 

Za to vreme, konzervativni kadidat Fico Guterez objavio je da je bio žrtva nezakonitog nadzora političkih rivala nakon što je u štabu stranke pronađena skrivena kamera. 

BBC ukazuje da ovakve stvari tokom predizborne kampanje nisu novina, i da su se dešvale i ranije. Na primer, političarku Ingrid Betankur koja se 2002. godine kandidovala za izbore kidnapovali su tada levičarki pobunjenici Revoluconarnih oružanih snaga. Ona je držana u zatočeništvu sve dok nije povukla kadidaturu i to devet dana pre izbora.

Ekonomija, bezbednost i droga

Kolumbija je inače bila među zemljama sam najbržim rastom u Latinskoj Americi poslednjih godina. Međutim, i pored toga što je zemlja u celini bogatija otkako je Duke došao na vlast 2018. godine, prosečne plat su značajno pale pošto je od tada pezos pao na 40 odsto u odnosu na dolar. Ovo stanje dodatno je pogrošala akutelna situacija u Ukrajini i svetska inflacija.

Izbori se takođe održavaju u trenutku kada se bezbednonosna situacija pogoršava. Ranije ovog meseca narko kartel "Klan del Golfo" uveo je "oružani policijski čas" kao omazdu za američko izručenje Dijara Usuge "Otonijela" koji je jedan od vođa ovog klana. Takođe, da kriminalne organizacije uzimaju maha potvrđuje i činjenica da je tokom prva tri mesca ove godie, skoro 50.000 Kolumbijaca bilo prisilno zatvoreno zbog oružanih sukoba. 

Nasilje u Kolubiji se povezuje i sa proizvodnjom i trgvinom narkotika, piše CNN, pri čemu je značajna proizvodnja kokaina u Kolumbiji značajno porasla proteklih godina. Takođe, pandemija se poklopila sa porastom kriminalnih aktivnosti pa su pojedini klanovi imali potpunu kontrolu nad određenim delovima zemlje. 

profimedia

 

Upravo, ključni problem na kojem kandidati takođe insistiraju tokom prikupljanja glasova, je upravo kako se izoboriti sa narko kartelima, a CNN navodi da će to biti glavni izazov za budućeg predsednika.

Petro je rekao da razmišlja da ovaj problem reši legalizacijom kanabisa i delimičnom dekriminalizacijom konzumiranja kokaina i drugih opojnih droga. Rekao je da se zalaže za mirovne sporazume sa klanovima, a zbog toga je ranijih godina i bio na udaru. 
Nasuprot njemu, Gutijerez podržava tradicionalniji pristup u borbi protiv krimnala. Kao gradonačelnik Medeljina, dobio je nadimak "šerif" zbog svog učešća u policijskim racijama protiv gangstera.

Komentari (0)

Svet