Fokus

Gutereš: UN još nemaju rešenje za deblokadu isporuka žita

Komentari

Autor: Tanjug

01/06/2022

-

16:23

Gutereš: UN još nemaju rešenje za deblokadu isporuka žita
Antonio Gutereš - Copyright Tanjug AP/Theresa Wey

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da se nada da će prehrambena kriza izazvana ratom u Ukrajini biti ublažena, ali je upozorio da je bilo kakav dogovor o deblokiranju isporuka robe kao što je žito još neizvestan.

"Mislim da ima napretka, ali još nismo pronašli rešenje. To su složene stvari i činjenica da je sve međusobno povezano čini pregovore posebno teškim," naveo je Gutereš na zajedničkoj konferenciji za novinare sa švedskom premijerkom Magdalenom Anderson u Stokholmu, prenosi Rojters.

Gutereš, koji je posetio Moskvu i Kijev ranije ove godine, pokušava da posreduje u, kako ga on naziva, "paket aranžmanu" za nastavak izvoza hrane iz Ukrajine i Rusije i izvoza ruskog poljoprivrednog đubriva.

"Kao što sam rekao Savetu bezbednosti nadam se i još ima načina da se problem reši i potpuno smo posvećeni tome da se stvari dese", naveo je on, prenosi Rojters.

Rusija i Ukrajina obezbeđuju skoro trećinu globalnih zaliha pšenice. Osim toga, Rusija je i ključni izvoznik đubriva, a Ukrajina glavni dobavljač kukuruza i suncokretovog ulja.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je ranije ove nedelje da je Rusija spremna da olakša izvoz ukrajinske pšenice preko Crnog mora, kao i isporuke ruskog đubriva, ali pod uslovom da sankcije koje su zapadne zemlje uvele Rusiji budu ublažene.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet