Fokus

Bitkoin na najnižem nivou u poslednjih 18 meseci, oslabili i drugi digitalni tokeni

Komentari

Autor: Tanjug

13/06/2022

-

07:53

Bitkoin na najnižem nivou u poslednjih 18 meseci, oslabili i drugi digitalni tokeni
Bitkoin - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bitkoin je pao na azijskom trgovanju na najniži nivo u poslednjih 18 meseci, pod uticajem zabrinjavajućih podataka o inflaciji u SAD koji su izazvali averziju investitora prema ulaganjima u rizičnu imovinu.

Najveća kriptovaluta na svetu po tržišnoj kapitalizaciji pala je za čak 8,9 posto na 24.903,49 dolara, na najniži nivo od decembra 2020, izveštava "Blumberg".

Takođe su oslabili i drugi digitalni tokeni budući da rasprodaja uzima maha. Indeks MVIS, koji meri vrednost 100 vodećih kriptovaluta, pao je za 9,7 procenata.

Analitičari kažu da su kripto sredstva u raljama monetarne politike Federalnih rezervi, koje ove nedelje treba da odluče o novom povećanju referentne kamate kako bi ohladile visoku inflaciju. Pojedini čak procenjuju da bi bitkoin mogao da se spusti ispod 15.000 dolara, pa čak i na jednocifren iznos u hiljadama dolara zbog opšteg makro okruženja i nivoa straha koji je zahvatio tržište.

Trgovci se pojačano klade na agresivnije povećanje kamate Federalnih rezervi nakon što je minulog petka objavljeno da je inflacija u SAD dostigla u maju 8,6 odsto u odnosu na isti mesec 2021. godine, što je njen najviši nivo od decembra 1981.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet