Fokus

Antonio Gutereš, inženjer, u dva mandata premijer Portugala i po drugi put generalni sekretar UN

Komentari

Autor: A. Todorović

18/06/2021

-

19:24

Antonio Gutereš, inženjer, u dva mandata premijer Portugala i po drugi put generalni sekretar UN
Antonio Gutereš, inženjer, u dva mandata premijer Portugala i po drugi put generalni sekretar UN - Copyright EPA/Justin Lane

veličina teksta

Aa Aa

Antonio Gutereš koji je proteklih pet godina obavljao funkciju generalnog sekretara UN izabran je danas od strane Generalne skupštine UN na drugi petogodišnji mandat. Novi mandat počeće 1. januara sledeće godine i to je samo jedna funkcija u nizu koje je obavljao tokom bogate političke karijere.

Gutereš je bio jedini kandidat čiju kandidaturu je prihvatilo15 članova Saveta bezbednosti početkom ovog meseca, a danas je glasanjem odluka i potvrđena, prenele su agencije. 

Kao član Socijalističke partije Gutereš je obavljao funkciju predsednika Socijalističke internacionale do 2005. godine.

Tokom obavljanja funkcije Visokog komesara UN za izbeglice (UNHCR) preduzeo je strukturnu reformu ove organizacije. Jedna od odluka je bilo imenovanje popularne holivudske glumice Anđeline Džoli za Specialnog izaslanika UN. Gutereš je na toj poziciji bio od 2005. do 2015. godine.

Gutereš je u dva mandata (od 1995. do 2002.)  bio i premijer Portugala. Na prvi mandat Generalnog sekretara UN izabran je 2016. godine. U trci u kojoj je bilo 13 kandidata on je jedini uspeo da se izbori da postane Generalni sekretar.

Njegov prethodnik bio je Ban ki-Mun. Gutereš je za prvi mandat izabran posle šest krugova glasanja u Savetu bezbednosti, najveći rivali su mu bili bivši ministar spoljnih poslova Srbije, Vuk Jeremić i Miroslav Lajčak, šef slovačke diplomatije. 

Gutereš je deveti Generalni sekretar UN i zanimljivo je da je drugi Evropljanin posle Austrijanca Kurta Valdhajma (na poziciji je bio od 1972. do 1981.) na ovoj visokoj funkciji, preneo je "Times of India".

On je i prvi kandidat koji je izabran za Generalnog sekretara po novom procesu, u kom je prekinuta praksa izbora kandidata iza zatvorenih vrata. Osim te novine, i kandidati su morali tokom trajanja izbornog procesa da iskažu svoje mišljenje o raznim temama i da učestvuju u javnim raspravama.

AP/Maxim Shemetov

 

Rođen 30. aprila 1949 godine u Lisabonu gde je i odrastao. Studirao je fiziku i elektroinženjering, a posle diplomiranja 1971. godine postao je i docent. Pre ulaska u politiku predavao je sisteme teorije i telekomunikacione signale. Po struci je inženjer. 

Izabran je za poslanika u parlamentu Portugalije 1976. godine čiji član je bio 17 godina. Predsedavao je odborima za ekonomiju, finansije i planiranje, a kasnije je bio i šef poslaničke grupe svoje stranke. 

Jedan je od osnivača Portugalskog saveza za izbeglice 1991. godine.

Na svom Tviter profilu Gutereš je napisao da je izuzetno počastvovan i zahvalan zbog poverenja koje mu je ukazano ponovnim izborom na mesto Generalnog sekretara UN.


Čestitka od Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Antoniju Guterešu na novom mandatu na funkciji generalnog sekretara UN.

"Srdačne čestitke @antonioguterres na reizboru za generalnog sekretara UN. Delimo vaš entuzijazam i posvećenost i radujemo se nastavku saradnje na daljem jačanju veza među narodima na zajedničkom putu ka boljem i prosperitetnijem svetu koji promoviše jednakost i uzajamno poštovanje", napisao je predsednik Vučić na svom zvaničnom Tviter nalogu.

Komentari (0)

Svet