Fokus

Ruska svemirska agencija objavila koordinate vojnih štabova i institucija SAD i NATO

Komentari

Autor: Tanjug

28/06/2022

-

18:51

Ruska svemirska agencija objavila koordinate vojnih štabova i institucija SAD i NATO
Ruska svemirska agencija objavila koordinate vojnih štabova i institucija SAD i NATO - Copyright (Roscosmos Space Agency Press Service photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Ruska svemirska agencija Roskosmos objavila je danas geografske koordinate vojnih štabova zapadnih zemalja, uključujući američki Pentagon i mesto održavanja današnjeg samita NATO, uz upozorenje da zapadni satelitski operateri rade za neprijatelja Rusije - Ukrajinu.

"Ceo konglomerat privatnih i državnih orbitalnih grupacija sada radi isključivo za našeg neprijatelja", upozorio je Dmitrij Rogozin, šef Roskosmosa u intervjuu ruskoj novinskoj agenciji RIA Novosti, prenosi Rojters.

Članovi NATO alijanse koju predvode SAD ne kriju da šalju oružje Ukrajini da se odupre invaziji Rusije.

Američka kompanija za satelitske snimke Makar, čiji klijenti uključuju ministarstvo odbrane SAD, nekoliko puta je objavala snimke ruskih formacija pre početka invazije u februaru.

Oni su sadrzali i fotografije pojačanog vojnog razmeštanja ruskih snaga u blizini granice sa Ukrajinom u vreme kada je Moskva poricala bilo kakvu nameru da izvrši invaziju.

"Danas se u Madridu otvara samit NATO, na kojem će zapadne zemlje Rusiju proglasiti svojim najgorim neprijateljem. Roskosmos objavljuje satelitske fotografije mesta samita i svih centara odlučivanja iz kojih se pruža podrška ukrajinskim nacionalistima", napisao je Rogozin na svom kanalu na društvenoj mreži Telegram.

Njegova objava je sadržala i ruske satelitske fotografije mesta održavanja samita u Madridu, Pentagona, Bele kuće u Vašingtonu, zgrade britanske vlade u centru Londona, kabineta nemačkog kancelara i zgrade parlamenta Rajhstaga u Berlinu, sedišta NATO u Briselu i rezidencije francuskog predsednika i druge vladine zgrade u Parizu.

"Objavljujemo i koordinate objekata. Za svaki slučaj", poručio je Rogozin.

Rusija svoju invaziju naziva "specijalnom vojnom operacijom", navodeći da je primorana da deluje kako bi zaštitila one koji govore ruskim jezikom u Ukrajini i sprečila NATO da iskoristi vlast u Kijevu da se ugrozi bezbednost Rusije.

Ukrajina i NATO odbacuju ovo rezonovanje kao ''neosnovani izgovor za rat''.

Komentari (0)

Svet