Fokus

Sudija iz Teksasa sprečila sprovođenje zabrane abortusa

Komentari

Autor: Tanjug

28/06/2022

-

20:07

Sudija iz Teksasa sprečila sprovođenje zabrane abortusa
Sudija iz Teksasa sprečila sprovođenje zabrane abortusa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Teksaški sudija Kristin Vims danas je spečila zvaničnike da sprovedu zabranu abortusa iz 1925. godine, za koju je državni tužilac rekao da je ponovo na snazi nakon što je Vrhovni sud SAD poništio ustavno pravo na abortus.

Privremena zabrana prilaska koju je zvaničnicima odredila sudija Vims u okrugu Haris, došla je kao rezultat poslednjeg pokušaja obavljanja abortusa nakon što je Vrhovni sud SAD u petak poništio presudu "Roe protiv Vejda" iz 1973. godine kojom je ženama garantovano pravo na abortus, prenosi Rojters.

Naredbu su potvrdili Američka unija za građanske slobode (ACLU) i Centar za reproduktivna prava koji su se bavili pitanjem abortusa. Te dve grupe saopštile su da abortus sada može da nastavi da se obavlja u teksaškim klinikama do šeste nedelje trudnoće.

"Svaki sat u kojem je abortus dostupan u Teksasu je pobeda", rekao je Mark Heron, advokat iz Centra za reproduktivna prava.

Abortus je već bio strogo ograničen u Teksasu nakon što je u septembru stupila na snagu šestonedeljna zabrana koju američki Vrhovni sud sa konzervativnom većinom nije blokirao.

Komentari (0)

Svet