Fokus

Ko je novi predsednik Irana? Zapad ga optužuje da je član "panela smrti", koji je odgovoran za tajna smaknuća neistomišljenika

Komentari

Autor: Euronews, Jutarnji list

19/06/2021

-

18:21

Ko je novi predsednik Irana? Zapad ga optužuje da je član "panela smrti", koji je odgovoran za tajna smaknuća neistomišljenika
Ko je novi predsednik Irana? Zapad ga optužuje da je član "panela smrti", koji je odgovoran za tajna smaknuća neistomišljenika - Copyright Tanjug AP/Ebrahim Noroozi

veličina teksta

Aa Aa

Novi predsednik Irana Ibrahim Raisi nalazi se na listi američkih sankcija zbog navodnih kršenja ljudskih prava, uključujući i nadzor nad pogubljenjima više hiljada političkih neistomišljenika 1988. godine. 

Nevladina organizacija Amnesty International kritikovala je izbor ultrakonzervativnog Raisija za iranskog predsednika, uz napomenu da protiv njega treba da se pokrene istraga za "zločine protiv čovečnosti" i za "grubu povredu" ljudskih prava.

"Činjenica da je Ibrahim Raisi izabran za predsednika umesto da se protiv njega vodi istraga za zločine protiv čovečnosti, ubistvo, prisilni nestanak i mučenje, tužan je podsetnik da u Iranu zločini prolaze bez ikakve kazne", ističe se u saopštenju.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava sa sedištem u Londonu optužila je Raisija da je bio član "panela smrti" koje je, tvrdi, odgovoran za prisilan nestanak i tajna smaknuća prekim sudom na hiljade zatvorenih pripadnika otpora dok je bio zamenik državnog tužioca Revolucionarnog suda u Teheranu 1988.

Kada su ga 2018. i 2020. pitali o ubistvima, Raizi je porekao bilo kakvu ulogu u tome, ali je odao "priznanje" naredbi ajatolaha Homeinija, utemeljitelja Islamske Republike Irana, da se sprovede takvo čišćenje.

Amnesty ističe da "iranske vlasti do danas sistemski skrivaju istinu o sudbini žrtava i mestu gde su njihova tela pokopana, što se može smatrati zločinom protiv čovečnosti".

Raizi je "bio na čelu grube povrede ljudskih prava" u svom mandatu čelnika pravosudne vlasti u zadnje dve godine. Na meti progona bile su "stotine mirnih disidenata, aktivista za ljudska prava i pripadnika progonjenih manjina koji su samovoljno zatvarani", navodi NGO.

"Odgovoran je i za hapšenje na hiljade demonstranata i stotine prisilnih nestanaka (...) nakon protesta 2019.", ugušenih u krvi, navodi isti izvor.

Tanjug AP/Ebrahim Noroozi

 

Amnesty poziva zemlje članice Veća za ljudska prava UN da poduzmu "konkretne korake kako bi odgovorile na sistemsko nekažnjavanje u Iranu".

Na predsedničkim izborima u Iranu pobedio je Ebrahim Raisi, pošto je osvojio poverenje 17,8 miliona glasača, od 28,6 miliona Iranaca koji su u petak izašli na birališta, saopštila je ranije danas izborna komisija, preneo je TASS.

Šef izborne komisije Džamal Orf je, u obraćanju koje je danas prenosila državna televizija, saopštio da je oko 28,6 miliona Iranaca izašlo na izbore, od 59 miliona koliko ima pravo glasa, a da je za Raisija glasalo 17,8 miliona.

Podrška vrhovnog verskog vođe

Raisi, šef iranskog sudstva, imao je otvorenu podršku vrhovnog vođe ajatolaha Ali Hamneija i konzervativnih krugova, i važio je za najvećeg favorita.

Hamnei je pozdravio iranski narod kao najvećeg pobednika na predsedničkim izborima održanim u petak.

On je u poruci naveo da je "epski odziv na izborima 18. juna dodao još jednu blistavu stranicu u počast iranskog naroda", prenela je agencija Tasnim.

"Scene vašeg učešća na izborima su jasan znak snage vaše volje i nade koja je ispunila vaša srca", dodao je Hamnei.

Iranski verski vođa takođe je naveo da se iranski narod ponovo suprotstavio propagandi neprijateljskih plaćeničkih medija kao i onima koji mu žele zlo. 

Komentari (0)

Svet