Fokus

Bajden u autorskom tekstu za Vašington post: Preorijentisati odnose sa Saudijskom Arabijom

Komentari

Autor: Tanjug

10/07/2022

-

11:45

Bajden u autorskom tekstu za Vašington post: Preorijentisati odnose sa Saudijskom Arabijom
Tanjug/AP/Matthias Schrader - Copyright Tanjug/AP/Matthias Schrader

veličina teksta

Aa Aa

Braneći svoju odluku da poseti Saudijsku Arabiju, predsednik SAD Džo Bajden istakao je u autorskom tekstu za Vašington post da je dugo podržavao reforme u toj zemlji i da je nastojao da "preorijentiše, ali ne i da prekine" odnose sa dugogodišnjim američkim strateškim partnerom.

"Znam da ima mnogo onih koji se ne slažu sa mojom odlukom da otputujem u Saudijsku Arabiju. Moji stavovi o ljudskim pravima već dugo su jasni, a pitanju osnovnih ljudskih sloboda uvek poklanjam posebnu pažnju kada putujem u inostranstvo. Tako će biti i tokom ovog putovanja, baš kao što će biti i u Izraelu i na Zapadnoj obali", napisao je Bajden za Vašington post.

Osvrnuvši se na ubistvo novinara Vašington posta Džamala Kašogija, koga su saudijski agenti ubili 2018. godine u Turskoj, Bajden je naveo da je na taj čin odgovorio "sankcijama protiv saudijskih snaga koje su bile uključene u ubistvo i izdao niz zabrana izdavanja viza svima za koje se utvrdi da se loše odnose prema disidentima u inostranstvu", prenosi AP.

Bajden je takođe napomenuo da je objavio izveštaj američke obaveštajne službe u kojem se tvrdi da je prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman odobrio operaciju koja je dovela do Kašogijevog ubistva. Saudijska vlada je te optužbe odbacila.

Očekuje se da će se Bajden sastati sa prestolonaslednikom tokom svoje posete Saudijskoj Arabiji, navodi američka agencija. Bajden je ukazao na to da su intenzivna diplomatija i vojna akcija protiv napada koje je sponzorisala država Bliski istok učinile stabilnijim i sigurnijim nego u vreme Trampove vladavine.

Bajden je naveo da se SAD suprotstavljaju "ruskoj agresiji na Ukrajinu" i da mogu da se nose sa izazovom koji za tu zemlju predstavlja Kina, a zatim je istakao da direktna saradnja Vašingtona sa zemljama poput Saudijske Arabije može pomoći da ti napori daju dobre rezultate.

On je napisao da je sebi postavio cilj da ojača američko-saudijsko partnerstvo "koje se zasniva na zajedničkim interesima i odgovornostima i da pritom, namerava da ostane veran fundamentalnim američkim vrednostima.''

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet