Fokus

Izlazne ankete: Koaliciona vlada Japana će povećati većinu u parlamentu

Komentari

Autor: Tanjug

10/07/2022

-

19:25

Izlazne ankete: Koaliciona vlada Japana će povećati većinu u parlamentu
Fumio Kišida - Copyright Tanjug/AP/Eugene Hoshiko

veličina teksta

Aa Aa

Konzervativna koaliciona vlada Japana povećaće, prema izlaznoj anketi koju je sprovela televizija NHK, većinu u gornjem domu parlamenta posle današnjih izbora, održanih dva dana nakon ubistva bivšeg premijera Šinza Abea.

Liberalno demokratska partija (LDP) premijera Fumija Kišide i njen koalicioni partner Komeito na putu su da osvoje između 69 i 83 od 125 mesta koja se za koja su se stranke nadmetale u odnosu na 69 koliko su imali ranije, preneo je Rojters.

Taj ishod će omogućiti vladajućem bloku da zadrži većinu u gornjem domu parlamenta, koji ima 248 članova.

"Značajno je da smo zajedno uspeli da održimo ove izbore u trenutku kada je nasilje poljuljalo temelje izbora", rekao je Kišida, štićenik Abea, posle objavljivanja rezlutala ankete.

Izbori za manje moćni gornji dom parlamenta predstavljaju obično referendum o vladi, navela je britanska agencija.

Stranke koje se bore za ustavne amandmane, među kojima su koalicija LDP-Komeito, dve opozicione stranke i nezavisne partije, prešao je prag od 166 mesta u gornjem domu neophodan za prvu reviziju Ustava iz 1947. godine, preneo je Kjodo.

Glavna opoziciona Ustavno demokratska partija Japana, koja je imala 23 mesta, osvojila je manji broj mesta, neštio manje od 20.

Opoziciona Japanska partija inovacija, koja se zalaže za ustavnu reformu, dobila je više od 10 mesta, u odnosu na šest koje je imala pre izbora, pokazuje anketa koju je sprovela NHK. Konačni rezultati biće poznati sutra.

Komentari (0)

Svet