Fokus

Inženjer proglašen krivim za najveću krađu podataka CIA

Komentari

Autor: Tanjug

14/07/2022

-

09:03

Inženjer proglašen krivim za najveću krađu podataka CIA
CIA - Copyright Tanjug/AP/Carolyn Kaster

veličina teksta

Aa Aa

Bivši softverski inženjer američke Centralne obaveštajne agencije Džošua Šulte proglašen je krivim za najveću krađu poverljivih informacija u istoriji CIA.On je juče proglašen krivim po devet tačaka optužnice u američkom okružnom sudu, na osnovu odluke porote koja je većala od petka, prenosi AP.

Šulte, koji je odlučio da se sam brani na ponovljenom suđenju u Njujorku, rekao je porotnicima u završnim rečima da su ga CIA i FBI učinili žrtvenim jarcem za sramotno javno objavljivanje gomile tajnih podataka obaveštajnih i bezbednosnih agencija od strane Vikiliksa 2017. Optužnica ga je teretila da je sajtu Vikiliks dao na uvid sajber alate američke vlade za hakovanje, koji su objavljeni u martu 2017. godine.

Američki tužilac Demijan Vilijams naveo je u saopštenju da je Šulte osuđen za „jedan od najdrskijih i najštetnijih dela špijunaže u američkoj istoriji“.

Datum izricanja presude nije još određen, pošto Šulte još uvek čeka suđenje po optužbama za posedovanje i distribuiranje dečije pornografije,za koje se izjasnio da nije kriv, navodi AP.

Komentari (0)

Svet