Fokus

Bajden i Lapid potpisali Jerusalimsku deklaraciju: Zajedno sprečavaju razvijanje nuklearnog oružja u Iranu

Komentari

Autor: Tanjug

14/07/2022

-

18:50

Bajden i Lapid potpisali Jerusalimsku deklaraciju: Zajedno sprečavaju razvijanje nuklearnog oružja u Iranu
Džo Bajden i Jair Lapid - Copyright Tanjug/AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džozef Bajden i izraelski premijer Jair Lapid potpisali su danas Jerusalimsku deklaraciju, dokument kojim su se dve zemlje obavezale da će sprečiti Iran da razvije nuklearno oružje.

"Nećemo dozvoliti Iranu da proizvede nuklearno oružje", izjavio je Bajden na konferenciji za novinare nakon potpisivanja deklaracije, prenosi Rojters.

Današnje saopštenje potvrdilo je američku podršku vojnoj nadmoći Izraela u regionu i jačanju njegove sposobnosti "da se sam brani“.

"Sjedinjene Države naglašavaju da je sastavni deo ovog dokumenta obaveza da nikada ne dozvole Iranu da nabavi nuklearno oružje i da su spremne da koriste sve elemente svoje nacionalne moći da osiguraju taj ishod", dodaje se u saopštenju, prenosi Rojters.

Lapid smatra da SAD zauzimanjem ovakvog stava sprečavaju otvoreni sukob Izraela i Irana.

Jedini način da Iran prestane da razvija nuklearno oružje jeste da mu se predoči da je slobodni svet spreman da upotrebi silu, izjavio je on posle ceremonije potpisivanja deklaracije, prenosi Rojters.

Bajden je istakao da sprečavanje Irana da proizvede nuklearno oružje vidi kao „vitalni bezbednosni interes za Izrael, SAD i ostatak sveta“.

Prema nuklearnom sporazumu iz 2015, Iran je pristao na ograničenja svog nuklearnog programa u zamenu za ublažavanje sankcija koje je uveo Zapad.

Tadašnji američki predsednik Donald Tramp povukao se iz sporazuma 2018. i obnovio sankcije SAD, što je navelo Iran da počne da krši nuklearna ograničenja oko godinu dana kasnije, a svi dosadašnji pregovori o oživljavanju sporazuma do sada su propali, podseća britanska agencija.

Činilo se da je nuklearni sporazum Irana sa velikim silama blizu ponovnog oživljavanja u martu, ali su pregovori delimično blokirani oko toga da li će Vašington da izbaci iransku Islamsku revolucionarnu gardu, elitno krilo iranske vojske, sa liste stranih terorističkih organizacija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet