Fokus

Misteriozni "Havana sindrom" i dalje pogađa američke diplomate: Broj slučajeva veći nego što se znalo

Komentari

Autor: Guardian

14/05/2021

-

10:02

Misteriozni "Havana sindrom" i dalje pogađa američke diplomate: Broj slučajeva veći nego što se znalo
Misteriozni "Havana sindrom" i dalje pogađa američke diplomate: Broj slučajeva veći nego što se znalo - Copyright EPA/ALEJANDRO ERNESTO

veličina teksta

Aa Aa

Više od 130 incidenata neobjašnjive povrede na mozgu, poznate kao "Havana sindrom", prijavljeno je među američkim diplomatama, špijunima i zvaničnicima odbrane, od kojih su neki prijavljeni u poslednjih nekoliko nedelja, pokazuju najnoviji izveštaji.

Njujork tajms piše da je troje agenata CIA razvilo ozbiljne simptome od decembra, nakon izvršenja prekomorskih zadataka, koji zahtevaju ambulantno lečenje u vojnoj bolnici "Volter Rid" u Vašingtonu. 

Prema novom izveštaju, broj slučajeva je za 70 veći nego što se prethodno znalo, prenosi Gardijan.

Mark Zaid, koji predstavlja neke od zvaničnika pogođenih "Havana sindromom", kaže da ga je kontaktiralo još ljudi koji veruju da su pogođeni.

"Broj definitivno raste", rekao je on.

Američki zvaničnici potvrdili su da se i dalje preispituju novi slučajevi, ali su upozorili da je publicitet koji je dat prethodnim slučajevima "Havana sindroma" naveo neke ljude da reintepretiraju simptome koje trpe i pitaju se da li su možda bili žrtve nekog oblika napada na koji ranije nisu sumnjali. To znači da broj novih slučajeva ne odražava neophodno i broj novih incidenata.

U decembru je Nacionalna akademija nauka objavila izveštaj u kom se navodi da su povrede koji su pretrpeli zvaničnici američke vlade na Kubi i u Kini verovatno "rezultat neke vrste usmerene energije".

Šeril Rofer, bivša hemičarka u Nacionalnoj laboratoriji Los Anđeles, dovela je u pitanje rezultate studije i tvrdnje nekih žrtava i eksperata koji tvrde da je neka vrsta "mikrotalasnog oružja" odgovorna za "Havana sindrom".

"Dokazi o mikrotalasnim efektima tipa koji je kategorizovan kao havanski sindrom su izuzetno slabi. Nijedan zagovornik ideje nije istakao kako bi oružje zapravo funkcionisalo. Nisu ponuđeni dokazi da je takvo oružje razvila bilo koja država. Za vanredne tvrdnje su potrebni i vanredni dokazi i nisu ponuđeni dokazi koji bi potkrepili postojanje ovog misterioznog oružja", navela je ona u listu "Forin polisi".

Komentari (0)

Svet