Fokus

Preokret u Republikanskoj partiji: Da li će Tramp i Pens 2024. biti na različitim stranama

Komentari

Autor: AP

20/07/2022

-

23:16

Preokret u Republikanskoj partiji: Da li će Tramp i Pens 2024. biti na različitim stranama
Preokret u Republikanskoj partiji: Da li će Tramp i Pens 2024. biti na različitim stranama - Copyright AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Bivši potpredsednik SAD Majk Pens sve je očigledniji u nameri da se suprotstavi svom nekadašnjem šefu, bivšem predsedniku Donaldu Trampu, pred izbore 2024. Obojica će se pojaviti na različitim mitinzima u Arizoni u petak, na kojima će podržati dvojicu različitih kandidata na primarnim izborima, što ukazuje na različite vizije o tome kuda treba da ide Republikanska stranka.

Ako obojica odluče da učestvuju u trci za republikanskog predsedničkog kandidata - biće rivali 2024. godine.

"Mislim da je ovo nastavak šire poruke koju Pens pokušava da pošalje, a to je da Republikanska partija treba da gleda u budućnost. Ovo će biti ključno pitanje za Republikansku stranku: hoćemo li slušati malo drugačiji stav od Trampovog? Za sada je nosilac te vizije Majk Pens", rekao je Skot Dženings, dugodoišnji strateg Republikanske stranke.

Taj opis označava upečatljiv preokret za Pensa, koji je četiri godine proveo u Beloj kući kao Trampov najodaniji saradnik. Ali, Tramp se, kako piše AP, okomio na svog potpredsednika kada je Pens odbio da se saglasi sa njegovim naporima da poništi rezultate izbora 2020. godine.

Sada Pens ulaže sve aktivnije napore da oblikuje budućnost stranke. On je ove nedelje predložio Karin Tejlor Robinson na republikanskim izborima za guvernera Arizone, dok je Tramp podržao Kari Lejk - inače pristalicu teorije o pokradenim predsedničkim izborima. I na izborima u Džordžiji, Pens je podržao guvernera Brajana Kempa, kojeg je Tramp često napadao u kampanji.

Putevi Trampa i Pensa će se ukrstiti sledeće nedelje, jer se bivši predsednik vraća u glavni grad prvi put otkako je napustio Belu kuću. Pens će se obratiti konzervativnoj Heritidž fondaciji u ponedeljak uveče i govoriti na godišnjoj nacionalnoj konferenciji studenata konzervativaca. Tog popodneva, Tramp će predvoditi dvodnevni samit u organizaciji Američkog instituta za politiku.

I dok ankete pokazuju da je Tramp i dalje veliki favorit na hipotetičkim preizbrima, Mark Šort, Pensov bivši šef kabineta i glavni savetnik, tvrdi da čak i ako Tramp objavi da se kandiduje, to ne znači nužno da će biti na glasanju za dve godine.

"Siguran sam da on traži resetovanje koje će vratiti pažnju na njega. A najava ne mora nužno da znači i posevećenost na kraju tog procesa da se nastavi dalje. Mislim da nema sumnje da predsednik uživa da bude u centru pažnje. A najava stavlja još dodatni medijski gokus na njega", rekao je Šort.

Tramp je, u međuvremenu, nastavio da kritikuje Pensa zbog odbijanja da se saglasi sa njegovom šemom da ostane na vlasti. Na skupu evangelističkih hrišćana u Nešvilu u Tenesiju prošlog meseca, Tramp je ponovo rekao da Pens "nije imao hrabrosti da deluje", na šta je dobio aplauz.

Prema rečima Trampovih saradnika, bivši predsednik Pensa ne smatra glavnim rivalom, već je na tom mestu guverner Floride Ron Desantis, koga republikanci vide kao prirodnog naslednika Trampovog pokreta "učiniti Ameriku ponovo velikom". (MAGA)

Skot Dženings pozdravlja Pensovu nameru da se usprotivi Trampu, kome se mnogi i dalje boje da stanu na put.

"Ono što Majk Pens radi je izuzetno vredno, A da li je on održiv kandidat za sadašnjost, ne znam. Ali on je sigurno zaslužio pravo da zastupa budućnost posle Trampa. Možda će ga neko videti kao Jovana Krstitelja. Obezglavljenog, ali dobro upamćenog", kaže republikanski strateg.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet