Fokus

Bela kuća: Za sutra planiran razgovor Bajdena i Sija

Komentari

Autor: Tanjug

27/07/2022

-

10:01

Bela kuća: Za sutra planiran razgovor Bajdena i Sija
Džo Bajden i Si Đinping - Copyright Tanjug/AP/Alex Brandon, Eraldo Peres

veličina teksta

Aa Aa

Telefonski razgovor između predsednika SAD Džozefa Bajdena i kineskog predsednika Si Ðinpinga trebalo bi da se obavi sutra, naveo je portparol Bele kuće Džon Kirbi.

Kirbi je juče saopštio novinarima da će Bajden i Si jedan deo razgovora posvetiti i pitanjima u vezi sa ekonomskom konkurencijom između dve zemlje, prenosi Rojters.

To će biti peti razgovor između dvojice lidera, a do njega dolazi nakon oštrih upozorenja Kine Bajdenovoj administraciji posle najava moguće posete predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi Tajvanu.

"Razgovaraće o svemu, od tenzija oko Tajvana do rata u Ukrajini, kao i o ekonomskoj konkurenciji između naše dve zemlje. Ovo je poziv koji je odavno zakazan i već postoji agenda stvari o kojima ova dva lidera treba da razgovaraju“, naveo je Kirbi, prenosi britanska agencija.

Kirbi je istakao da bi putovanje Pelosi na Tajvan bilo pitanje koje spada u domen nacionalne bezbednosti SAD, ali da samo ona može doneti odluku o tome da li će da putuje ili ne.

"Ratobornost u retorici Kine oko mogućeg putovanja samo povećava tenzije. Smatramo da je to beskorisno s obzirom na situaciju“, naveo je on, prenosi Rojters.

"Kineska strana je jasno naznačila Sjedinjenim Američkim Državama u više navrata da se snažno protivi poseti Pelosi Tajvanu“, izjavio je ranije portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđian na dnevnoj konferenciji za novinare.

Komentari (0)

Svet