Fokus

SAD: Kinesko presretanje australijskih vojnih aviona je agresivno i neodgovorno

Komentari

Autor: Tanjug

28/07/2022

-

10:29

SAD: Kinesko presretanje australijskih vojnih aviona je agresivno i neodgovorno
AP/Michel Euler - Copyright AP/Michel Euler

veličina teksta

Aa Aa

Kinesko presretanje australijskih vojnih aviona je "agresivno i neodgovorno", saopštio je danas američki Stejt department, dodavši da to predstavlja "jednu od najvećih pretnji miru i stabilnosti u regionu".

Predstavnik američkog Stejt departmenta za indopacifički region Eli Ratner rekao je da je "kineska agresija" u toj oblasti pokušaj da se ospori poredak zasnovan na pravilima i uspostavi veća kontrola u tom području, preneo je "Gardijan".

Ratner je rekao da bilo koji incidenti, uključujući i ove usmerene ka australijskim avionima ove godine, nisu izolovan slučaj.

"Tokom prethodnih pet godina, broj nebezbednih presretanja kineske vojske se povećao dramatično, bilo je desetine opasnih situacija samo u prvoj polovini ove godine", kazao je Ratner.

Prema njegovom mišljenju, ovakvo "agresivno i neodgovorno ponašanje predstavlja jednu od najvećih pretnji miru i stabilnosti u regionu i u Južnom kineskom moru".

U maju je kineski borbeni avion naterao australijski nadzorni avion na "opasan manevar".

Australijski ministar odbrane Ričard Marls rekao je da je kineski avion prišao australijskom vrlo blizu, ispalio signalne rakete, presekao mu putanju i leteo neko vreme ispred njega.

Ratner je rekao danas da, ukoliko Kina nastavi da pravi velike incidente, SAD će morati da "demonstriraju volju i sposobnost da mogu da odvrate tu agresiju".

To uključuje stvaranje "borbeno-kredibilnog prisustva" u regionu i jačanje kapaciteta saveznika, rekao je on, posebno u obaveštajnoj službi, nadzoru i izviđanju.

"Dok će Amerika uvek biti spremna da pobedi u sukobu, njen prioritet je odvraćanje od sukoba. Ne želimo konfrontaciju i konflikt", kazao je Ratner.

Komentari (0)

Svet