Fokus

Pelosi: Kina nam neće praviti plan putovanja

Komentari

Autor: Tanjug

05/08/2022

-

07:43

Pelosi: Kina nam neće praviti plan putovanja
Nensi Pelosi - Copyright Tanjug AP/Kim Min-Hee/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi izjavila je da Kina neće praviti Americi plan putovanja, aludirajući na njenu nedavnu posetu Tajvanu u sklopu azijske turneje.

"Nećemo im dozvoliti da izoluju Tajvan. Oni ne prave naš plan puta, a partnerstvo SAD i Tajvana je jako", kazala je Pelosi, preneo je "Gardijan".

Ona tvrdi da je Kina pokušala da izoluje Tajvan i da je njena poseta Tajpeju "izgovor Pekingu za vojne vežbe u blizini ostrva".

"Kina je pokušala da izoluje Tajvan. Oni možda mogu da pokušaju da spreče Tajvan da učestvuje na drugim mestima, ali neće izolovati Tajvan tako što će nas sprečiti da dođemo ovde", dodala je Pelosi u Tokiju, na kraju njene posete Indo-Pacifiku.

Visoka američka zvaničnica je rekla da su SAD od starta naglasile da dolazak američke delegacije na Tajvan nema za cilj da se promeni status kvo u Aziji, ili Tajvanov status kvo.

"Moj cilj je da se osigura mir u Tajvanskom moreuzu, da nadvlada status kvo", poručila je ona.

Predsednica Tajvana: Spremni da reagujemo ako bude potrebno

Predsednica Tajvana Caj Ing-ven izdala je danas saopštenje u kojem je navela da je ostrvo spremno da odgovori "ukoliko to bude potrebno", preneo je "Gardijan".

Caj Ing-ven se obratila na Tviteru nešto posle 13 časova po lokalnom vremenu.

"Naša vlada i vojska pažljivo prate kineske vojne vežbe, pratimo sve informacije, spremni smo da odgovorimo ukoliko bude potrebno. Pozivam međunarodnu zajednicu da podrži otvoreni, demokratski Tajvan i zaustavi svaku eskalaciju regionalne bezbednosne situacije", poručila je Caj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet