Fokus

Troje poginulih od udara groma na samo par metara od Bele kuće - da li su krive klimatske promene

Komentari

Autor: Euronews

08/08/2022

-

19:53

Troje poginulih od udara groma na samo par metara od Bele kuće - da li su krive klimatske promene
Troje poginulih od udara groma na samo par metara od Bele kuće - da li su krive klimatske promene - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon smrtonosnog udara groma nedaleko od Bele kuće u Vašingtonu kada je poginulo troje ljudi, naučnici upozoravaju da bi klimatske promene mogle da povećaju mogućnost da se ovako nešto ponovi u bližoj budućnosti.

Temperatura vazduha u Vašingtonu je prošle nedelje dostigla 34 stepena, što je za tri više od tridesetogodišnje normalne maksimalne temperature u ovo doba godine, podaci su Nacionalne meteorološke službe, a to je uz veliku vlažnost vazduha doprinelo stvaranju uslova za grmljavinu.

Veća toplota može povući i više vlage u atmosferu, te istovremeno podstaći brzo uzlazno strujanje - dva ključna faktora za naelektrisane čestice, koji dovode do munje. Međutim, naučnici sada kažu da bi globalno zagrevanje moglo povećati broj udara groma.

Ključna studija objavljena u časopisu "Science" 2014. godine, upozorila je da bi se broj udara groma mogao povećati za čak 50 odsto samo u SAD tokom ovog veka. Na svaki stepen globalnog zagrevanja, moglo bi doći do porasta udara groma za 12 odsto, rezultati su studije.

Aljaska, koja se takođe brzo zagreva zabeležila je porast aktivnosti udara groma za 17 odsto u odnosu na hladnije osamdesete godina prošlog veka. A u tipično suvoj Kaliforniji, u avgustu 2020. godine zabeleženo je čak 14.000 udara groma koji su izazvali neke od najvećih šumskih požara viđenih u državi do sada.

Pošto su toplota i vlaga neophodne za stvaranje munja, većina udara se stoga dešava tokom leta. Tako se na primer, u američkoj suptropskoj državi Floridi beleži najveći procenat poginulih od udara groma. Osim SAD, postoje dokazi da se udari pojačano javljaju i u Indiji, i u Brazilu.

Tri osobe poginule od udara groma u Vašingtonu

Dva muškarca i dve žene pogodio je grom u četvrtak dok su se nalazili na vašingtonskom trgu Lafajet, severno od Bele kuće.

Tokom silovite, popodnevne grmljavine, grom je udario u blizini drveća samo par metara od ograde koja okružuje predsedničku rezidenciju i kancelarije prekoputa trga, koji je često pun posetilaca, posebno u letnjim mesecima.

profimedia

 

Sve četiri žrtve su zadobile povrede opasne po život i prebačene su u oblasne bolnice. Dvoje je kasnije preminulo - Džejms Miler (76) i Dona Miler (75) iz Džejnsvila u Viskonsinu, saopštila je lokalna policija. Nešto kasnije, treća žrtva, 29-godišnji muškarac takođe je primnuo. Četvrta osoba je i dalje u kritičnom stanju.

Međutim, uprkos tome, stručnjaci ističu da je u SAD izuzetno retko da dođe do udara groma sa smrtnim posledicama. Otprilike 40 miliona munja udari u zemlju svake godine, prema podacima Centra za kontrolu bolesti, sa izgledima da čovek bude pogođen koji su manji od jedan prema milion. Štaviše, među onima koje udari grom, oko 90 odsto ima šanse da preživi. U SAD su od 2006. do 2021. godine zabeležena 444 smrtna slučaja, podaci su CDC-a.

 

Komentari (0)

Svet