Fokus

Vanesa Brajant protiv policije Los Anđelesa: Delili su fotografije mrtvih tela uz koktel, kao da igraju video igrice

Komentari

Autor: Guardian, NY Post, AP

11/08/2022

-

19:35

Vanesa Brajant protiv policije Los Anđelesa: Delili su fotografije mrtvih tela uz koktel, kao da igraju video igrice
Vanesa Brajant - Copyright Tanjug/AP/Jae C. Hong

veličina teksta

Aa Aa

Suđenje po tužbi koju je Vanesa Brajant, udovica poginule NBA zvezde Kobija Brajanta podnela protiv policije Los Anđelesa optužujući pripadnike policije da su slikali leševe Kobija Brajanta i njegove ćerke Đijane kada su stigli na mesto zločina počelo je jutros u Los Anđelesu uvodnim rečima zastupnika strana.

Ovo suđenje bilo je moguće zahvaljujući činjenici da je guverner Kalifornije Gavin Njusom pre dve godine doneo "Zakon Kobija Brajanta", što je zapravo propis koji zabranjuje ljudima koji se prvi nađu na mestu neke nesreće da bilo kome osim policiji predaju fotografije sa lica mesta.

To je odmah iskoristila Vanesa Brajant, supruga Kobija Brajanta i tužila je one koji su požuruli na mesto gde se helikopter sa Kobijem Brajantom, njegovom ćerkom i brojnim članovima posade srušio. Ona je navela da joj je nanesen ogroman emotivni bol, kao i da su fotografije koje su prisutni prodavali medijima narušile njenu privatnost. 

Tanjug/AP/Jae C. Hong

 

Ona traži neodređene milione nadoknade za snimke tela NBA zvezde koje su kružile nakon što je poginuo u helikopterskoj nesreći sa njihovom ćerkom i još sedam drugih osoba 2020. godine.

Vanesa Brajant je na suđenju, prema pisanju američkog "TMZ-a", zaplakala kada se njen advokat obratio i ispričao kako su policajci na mestu smrti Kobija Brajanta "slikali leševe iz šale, kao da skupljaju suvenire".

Naveo je Vanesa "živi u strahu od toga da će njena porodica nekada videti te fotografije" jer veruje da porodica ne bi mogla da se oporavi od prizora "pokidanih tela, raspadnutih udova i izgorelog mesa".

Vanesa Brajant tvrdi da šerifovi zamenici nisu snimili fotografije u istražne svrhe i da su ih podelili sa vatrogascima koji su došli na mesto nesreće. U tužbi se navodi da je zamenik pokazao fotografije posetiocima bara, a vatrogasac ih je pokazao kolegama koji nisu bili na dužnosti, prenosi Gardijan.

Fotografije su podeljene na „najmanje 28 uređaja i najmanje desetak vatrogasaca“, od kojih su neki pokazivali fotografije kao trofeje „u baru dok su pantomimom dočaravali stanje tela, a sve to uz koktele“, navodi se u tužbi Brajantove, piše Njujork post.

Fotografije i snimke su delili raznim ljudima koji nisu imali nikakve veze sa nesrećom i istragom samo zbog, kako je navedeno, "malo smeha" i "virtuelnog ogovaranja".

Grad traži psihijatrijsko veštačenje

"Zamenici su to delili dok su igrali video-igrice. Deljeno je konstantno sa ljudima koji nisu imali nikakav razlog zbog kojeg bi sve to dobili", naveo je advokat.

Advokati grada su, s druge strane, tražili psihijatrijsko ispitivanje Vanese Brajant u nastojanju da dokažu da je Vanesa Brajant patila od depresije i emocionalnog stresa zbog gubitka supruga i kćerke, a ne zbog fotografija koje su procurile. Okrug Los Anđelesa traži sudski nalog za objavljivanje medicinske dokumentacije u okviru svoje odbrane.

Okrug tvrdi da je Vanesa Brajant pretrpela emocionalni bol zbog smrti, a ne fotografije, koje je šerif Aleks Viljanueva naredio da se izbrišu. Zvaničnici su rekli da fotografije nikada nisu bile u medijima, na internetu ili na drugi način javno objavljene i da se tužba spekuliše o šteti koju bi ona mogla da pretrpi.

Takođe navode da Vanesa Brajant ne može da pati zbog fotografija mesta nesreće koje nikada nisu videli, niti su one javno negde objavljene.

Advokat Okruga je naveo da je fotografisanje neophodno oruđe policajaca i vatrogasaca kako bi mogli da dođu do informacija putem kojih bi potencijalno spasli neke živote..

"Fotografisanje je ključno", naveo je advokat Džej Mira Hašmol.

Međutim, advokat Brajantove je na to odgovorio da je porodicu potreslo to što su ovakve informacije dobili ne od Okruga, već od "Los Anđeles Tajmsa".

Tanjug/AP/Jae C. Hong

 

"26. januar 2020. je bio najgori dan u životu Vanese Brajant. Oni su sipali so na otvorenu ranu i onda je dodatno utrljali", kazao je advokat Li.

Pred sudom i video snimak delenja fotografija uz alkohol, smeh i pantomimu

Li je porotnicima pokazao video snimak na kojem se vidi kako zamenik šerifa, u tom trenutku van dužnosti, u jednom baru pije alkohol i pokazuje slike konobaru.

On je pokazao i sliku na kojoj se zamenik šerifa i konobar nešto kasnije zajedno smeju.

Takođe, vatrogasci su uhvaćeni kako na jednoj proslavi zaedno gledaju snimke dve nedelje nakon nesreće.

Advokat Vanese Brajant je poroti predstavio dokaze da su fotografije došle do čak 30 ljudi, kao i da niko nije obratio pažnju na to da sve slike budu zaštićene kako ne bi ponovo završile na internetu godinama kasnije, iz straha da sve to lako mogu da vide Kobijeva deca.

"Vanesa Brajant će zauvek biti prokleta zbog toga što su oni uradili", podvukao je advokat.

Sa druge strane, Okrug se branio time da slika nema u medijima i na internetu.

"One nisu onlajn, nisu u medijima. Čak ih ni tužitelji nikada nisu videli. To se nije desilo slučajno. To je dokaz toga koliko smo pažljivi bili", odbranio se advokat Hašmol.

AP/Richard Shotwell

Vanesa i Kobi Brajant

Kobi Brajant je početkom 2020. godine poginuo u padu helikoptera u Los Anđelesu, a u letelici su bili i njegova 13-godišnja ćerka i još sedam osoba.

Zakon koji je podstaknut nesrećom podrazume sankcije za osobe koje prve neovlašćeno fotografišu preminule osobe na mestu nesreće ili zločina.

Okrug je već pristao da plati 2,5 miliona dolara za rešavanje sličnog slučaja koje su pokrenule dve porodice čiji su rođaci poginuli u nesreći 26. januara 2020. Činjenica da ovaj slučaj nije okončan nagodbom, po proceni Gardijana, ukazuje na to da je zahtev Vanese Brajant viši od ove svote.

Komentari (0)

Svet