Fokus

Presuda pripadniku grupe "bitlsi": Osam kazni doživotnog zatvora za ubistvo četvorice Amerikanaca

Komentari

Autor: Jutarnji list

19/08/2022

-

23:57

Presuda pripadniku grupe "bitlsi": Osam kazni doživotnog zatvora za ubistvo četvorice Amerikanaca
Presuda pripadniku grupe "bitlsi": Osam kazni doživotnog zatvora za ubistvo četvorice Amerikanaca - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američki sud osudio je danas na doživotni zatvor pripadnika "Bitlsa", terorističke džihadističke grupe Islamske države (IS) poznate po otmicama, mučenju i odrubljivanju glava zapadnih talaca u Siriji, piše Jutarnji list.

El Šafi Elšeik (34), sa bradom, velikim naočarima i crnom maskom, bez emocija je dočekao presudu na sudu u Aleksandriji, blizu Vašingtona.

Ono što je učinio El Šafi Elšeik "može se opisati kao strašno, varvarsko, nasilno, okrutno i, naravno, zločinačko", rekao je savezni sudac T.S. Ellis obrazlažući svoju odluku - osam kazni doživotnog zatvora za ubistvo četvorice Amerikanaca.

Njegovi su branioci najavili su žalbu i zatražili da ga se ne pošalje u zatvor visoke sigurnosti u Florenceu, u Coloradu, što je sudija odbio.

Elšeik  su snage sirijskih Kurda uhvatile 2018. godine U aprilu ga je građanska porota proglasila krivim nakon suđenja u kojemu je na videlo izašao sadizam "Beatlesa".

Britanac Aine Davis, osumnjičen da je četvrti član ove terorističke grupe, uhapšen je u sredu u Velikoj Britaniji nakon što je doleteo iz Turske.

Vođa "Beatlesa" Mohamed Emvazi, poznat kao Jihadi Džon, ubijen je u Siriji u napadu dronom 2015. godine. Druga dva člana, uključujući i Elšeika, nalaze se u pritvoru u SAD-u nakon što su ih zarobile kurdske snage u Siriji 2018. godine.

BBC je objavio kako se pretpostavlja da se ova grupa  sastojala od četiri člana - koji su svi odrasli u zapadnom Londonu. Dobrovoljno su se prijavili da se bore za IS u Siriji i završili kao čuvari zapadnih talaca. Američke vlasti saopštile su da je ova četvoročlana grupa ubila 27 talaca, odrubivši nekoliko glava.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet