Fokus

Odbijen zahtev za slobodu Palestincu koji štrajkuje glađu 170 dana

Komentari

Autor: Tanjug

22/08/2022

-

13:12

Odbijen zahtev za slobodu Palestincu koji štrajkuje glađu 170 dana
Odbijen zahtev za slobodu Palestincu koji štrajkuje glađu 170 dana - Copyright Tanjug/AP/Nasser Nasser

veličina teksta

Aa Aa

Vrhovni sud Izraela odbio je žalbu da se pusti na slobodu palestinski zatvorenik Halil Avavdi, koji već mesecima štrajkuje glađu kako bi izrazio protest zbog toga što je pritvoren bez optužnice. Avavdi (40) protestuje jer je zatvoren, protiv njega nije podignuta optužnica, niti je pokrenut sudski postupak, a Izrael njegov slučaj smatra administrativnim pritvorom.

Njegova porodica je rekla da on štrajkuje 170 dana i da samo pije vodu, a fotografija koju je pokazao njegov advokat prikazuje Avavdija u lošem stanju, kako leži u bolničkom krevetu, preneo je AP.

Sud je u nedelju odbio žalbu advokata, koji je tražio momentalno puštanje zbog sve lošijeg zdravstvenog stanja njegovog klijenta. Izraelska vojska ga je uhapsila u decembru 2021. godine, tvrdeći da je operativac palestinskog Islamskog džihada, što je njegov advokat odbacio.

profimedia

 

On je samo jedan od nekoliko palestinskih zatvorenika koji su duže štrajkovali glađu prethodnih godina, kako bi iskazali protest zbog izraelske politike administrativnog pritvora. Izrael kaže da takva politika drži opasne militante van ulica i dozvoljava vladi da drži sumnjiva lica bez otkrivanja osetljivih obaveštajnih podataka.

Avavdijeva porodica navodi da on nije jeo od marta, kada je započeo štrajk, a prošle nedelje mu se pogoršalo stanje. S obzirom na njegovo stanje, izraelska vojska je suspendovala njegov administrativni pritvor kada je hospitalizovan, dozvolivši porodici da ga poseti.

Palestinski predsednik Mahmud Abas pozvao je ranije danas na oslobađanje svih palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

Prema palestinskim izvorima, u izraelskim zatvorima se nalazi blizu 4.550 palestinskih pritvorenika, uključujući 175 maloletnika i 27 žena, zajedno sa 670 pritvorenika koji su u izraelskom administrativnom pritvoru bez optužnice ili suđenja.

Komentari (0)

Svet