Fokus

Predsednik Meksika uputio kritike vladi Izraela zbog zaštite optuženika Zerona

Komentari

Autor: Tanjug

24/08/2022

-

20:35

Predsednik Meksika uputio kritike vladi Izraela zbog zaštite optuženika Zerona
Predsednik Meksika uputio kritike vladi Izraela zbog zaštite optuženika Zerona - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador danas je uputio kritike vladi Izraela zbog, kako je rekao, pružanja zaštite bivšem visokom meksičkom zvaničniku Tomasu Zeronu kog meksičke vlasti traže zbog optužbi da je manipulisao istragom o nestanku 43 studenta 2014. godine.

Meksiko je prošle godine pozvao Izrael da omogući izručenje Zerona, bivšeg šefa državne Agencije za krivične istrage, za koga meksički zvaničnici kažu da je pobegao u Izrael 2020. godine kako bi izbegao istragu o načinu na koji je vodio slučaj nestalih studenata, prenosi Rojters.

Zeron je ranije negirao sve optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Ponovljeni pritisak da se Zeron izruči Meksiku dolazi nakon što su zvaničnici prošle nedelje uhapsili njegovog nadređenog, bivšeg državnog tužioca Hesusa Murilja optuženog za prisilni nestanak, mučenje i ometanje pravde u vezi sa istragom o tome šta se dogodilo sa studentima.

"Dozvolite mi da iskoristim priliku i da uz uvažavanje vlade Izraela poručim da oni ne mogu da štite takve ljude. Prošlo je previše vremena (od kako smo podneli zahtev da nam se izruči optuženi Zeron)", rekao je Lopez Obrador na današnjoj konferenciji za novinare i dodao da se izraelski premijer pismeno obavezao na saradnju, ali bi, kaže, morao i da učini nešto po tom pitanju.
 

Komentari (0)

Svet