Fokus

Albanija proterala sve diplomate Irana i zamrzla diplomatske odnose zbog hakerskog napada

Komentari

Autor: Tanjug

07/09/2022

-

13:48

Albanija proterala sve diplomate Irana i zamrzla diplomatske odnose zbog hakerskog napada
Albanija proterala sve diplomate Irana i zamrzla diplomatske odnose zbog hakerskog napada - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Albanska vlada je odlučila da zamrzne diplomatske odnose sa Iranom i naložila je svim iranskim diplomatama i osoblju ambasade da napuste zemlju, prenosi Rojters. U odluci Saveta ministara navodi se da "Ambasada Islamske Republike Iran ima na raspolaganju 24 sata da napusti Republiku Albaniju", prenosi Politiko.al.

Albanski premijer Edi Rama izjavio je danas da je Albanija prekinula diplomatske odnose sa Iranom i proterala svo diplomatsko osoblje zbog sajber napada koji je Teheran navodno izveo pre dva meseca na veb stranice albanske vlade, izvestio je Asošiejted pres (AP).

Nota je i formalno dostavljena iranskoj ambasadi u Tirani, rekao je Rama, navodeći da je svo osoblje ambasade, uključujući diplomatsko i bezbednosno, dobilo naređenje da u roku od 24 časa napusti Albaniju. Sajber napad je 15. jula privremeno zatvorio brojne digitalne servise i veb stranice albanske vlade. Rama je rekao da je istraga utvrdila kako taj napad nisu izvršili pojedinci ili nezavisne grupe, već da je reč o "agresiji države".

"Temeljna istraga stavila nam je na raspolaganje nepobitne dokaze da je sajber napad na našu zemlju orkestrirala i sponzorisala Islamska Republika Iran, u čemu su učestvovale četiri grupe za napad na Albaniju", naveo je Rama u video izjavi. Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena saopštila je da podržava potez Albanije, koja je saveznik u NATO.

"Sjedinjene Države oštro osuđuju iranski sajber napad", istakla je portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Adrijen Votson. Pridružujemo se pozivu premijera Rame da se Iran smatra odgovornim za ovaj sajber incident bez presedana, dodala je u pisanoj izjavi. "Sjedinjene Države će preduzeti dalje akcije kako bi pozvale Iran na odgovornost za akcije koje ugrožavaju bezbednost američkog saveznika i predstavljaju zabrinjavajući presedan za sajber prostor", ukazala je Votson.

Albanija, članica NATO od 2009. godine, pružila je utočište za oko 3.000 iranskih disidenata grupe Mudžahedin-e-Kalk, najpoznatije kao MEK, koji žive u kampu Ašraf 3 u Manezu, 30 kilometara od Tirane, navodi AP.

Nakon sajber napada koji je blokirao rad i vezu između nekih od zvaničnih sajtova vladinih institucija albanska vlada je odlučila da zamrzne odnose sa Iranom. Hakerski napad prošlog meseca izazvao je paniku u albanskim javnim službama, čiji su internet servisi bili blokirani danima.

Napad pre 4 godine

Prema navodima albanske strane, to nije prvi put da je Iran organizovao napad na Albaniju. U martu 2018. sprečen je napad kada su ljudi sa iranskim državljanstvom prerušeni u novinare organizovali  teroristički napad, tvrdi Tirana, ali je on sprečen.

Na dan događaja, privedena su dva Iranca koji su razotkriveni i napustili albansku teritoriju. Zbog ovog događaja, takođe dvojica iranskih diplomata su proterana iz Albanije, piše Euronews Albanija.

 

Komentari (0)

Svet