Fokus

SAD zabrinute zbog načina na koji Moskva postupa sa Navaljnim

Komentari

Autor: Tanjug

10/09/2022

-

11:44

SAD zabrinute zbog načina na koji Moskva postupa sa Navaljnim
Rusko tužilaštvo traži kaznu za saradnicu Navaljnog - Copyright Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

SAD su duboko zabrinute načinom na koji ruske vlasti postupaju sa zatvorenim vođom opozicije Aleksejem Navaljnim, saopštio je portparol Stejt Departmenta Ned Prajs.

Ruske zatvorske vlasti mešaju se u njegovu pripremu odbrane i komunikaciju Navaljnog s advokatom, naveo je Prajs u saopštenju, prenosi Rojters.

Takođe je rekao da je Navaljni više puta stavljen u izolaciju zbog navodnih manjih prekršaja.

Prajs je naglasio da je postupak prema Navaljnom "dokaz politički motivisanog uznemiravanja" i ponovio američke pozive da se ruski opozicioni vođa odmah pusti.

Američka vlada pridružuje se pozivima porodice Navaljnog, kolega i pristalica širom sveta, u zahtevima za njegovo oslobađanje, rekao je portparol Bele kuće.

Navaljni, najglasniji kritičar predsednika Vladimira Putina u Rusiji, služi kaznu od 11,5 godina, nakon što je proglašen krivim za kršenje uslovne slobode i za prevaru i nepoštovanje suda, prenosi Rojters.

On tvrdi da su sve optužbe protiv njega izmišljene kao izgovor da se uguši kritičko mišljenje u Rusiji i osujete njegove političke ambicije.

Navaljni je u četvrtak rekao da mu zatvorske vlasti uskraćuju komunikaciju advokat-klijent, a da svu prepisku s njegovim pravnim zastupnicima zatvorsko osoblje proverava tri dana.

Na Tviteru, gde ostavlja postove preko svojih advokata, Navaljni je izjavio da je zatvorska uprava odbila da mu saopšti razloge te mere i da sada s advokatima komunicira preko "dvostrukog plastičnog stakla s rešetkama iznutra".

Komentari (0)

Svet