Fokus

Erdogan: Stav Jermenije prema Azerbejdžanu neprihvatljiv

Komentari

Autor: Tanjug

14/09/2022

-

21:19

Erdogan: Stav Jermenije prema Azerbejdžanu neprihvatljiv
Redžep Tajip Erdogan - Copyright Tanjug AP/Darko Bandić

veličina teksta

Aa Aa

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da je stav Jermenije prema Azerbejdžanu neprihvatljiv i da će imati posledice.

"Smatramo da je situacija do koje je došlo nastala zbog neprihvatljivog jermenskog kršenja sporazuma postignutog nakon rata 2020. godine, koji je rezultirao pobedom Azerbejdžana", naveo je Erdogan na mitingu u Ankari, prenosi Rojters.

Jermenija i Azerbejdžan, koji su decenijama u nesporazumu zbog enklave Nagorno-Karabah, optužili su jedni druge da su započeli seriju graničnih sukoba koji su izbili u ponedeljak.

"Nadamo se da će se Jermenija vratiti sa ovog pogrešnog puta što je pre moguće i da upotrebi svoje vreme i energiju da ojača mir", dodao je turski predsednik.

On je istakao da će takav stav "izazvati posledice po jermensku stranu, koja ne samo da ne ispunjava uslove potpisanog sporazuma već i stalno pokazuje agresivnost".

Rojters napominje da bi sukob na južnom Kavkazu, na raskrsnici Evrope, Azije i Bliskog istoka, mogao da povuče velike sile poput Rusije i Turske, a da istovremeno ugrozi naftovode koji dovode kaspijsku naftu i gas na Zapad. Erdogan i ruski predsednik Vladimir Putin razgovaraće o nedavnim borbama na Kavkazu kada se sastanu u Samarkandu u Uzbekistanu kasnije ove nedelje, rekao je danas visoki turski zvaničnik.

Baku nudi humanitarni prekid vatre

Baku je jednostrano ponudio humanitarni prekid vatre Jerevanu, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Azerbejdžana Džejhun Bajramov u razgovoru sa specijalnim predstavnikom ruskog predsednika za međunarodnu kulturnu saradnju Mihailom Švidkojem, saopštilo je azerbejdžansko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministar je dao opširne informacije o tenzijama u regionu kao rezultatu provokacija Jermenije, saopštila je pres služba, preneo je Rojters. Primećeno je da je Azerbejdžan jednostrano ponudio jermenskoj strani humanitarni prekid vatre, pošto eskalacija tenzija i nestabilnost nije u interesu zemlje, navedeno je u saopštenju.

Komentari (0)

Svet