Fokus

GS UN o ratu u Ukrajini i globalnoj krizi: Mala očekivanja u trenutku kada su "razdori najveći od Hladnog rata"

Komentari

Autor: Tanjug

18/09/2022

-

09:11

GS UN o ratu u Ukrajini i globalnoj krizi: Mala očekivanja u trenutku kada su "razdori najveći od Hladnog rata"
GS UN o ratu u Ukrajini i globalnoj krizi: Mala očekivanja u trenutku kada su "razdori najveći od Hladnog rata" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruski napad na Ukrajinu i globalna kriza u snabdevanju hranom, koja je pogoršana ratom, biće u fokusu svetskih lidera kada se sledeće nedelje sastanu u Njujorku na zasedanju Generalne skupštine UN, ali je malo verovatno da će to doneti bilo kakav napredak ka okončanju sukoba, ocenjuje danas britanska agencija.

"Bilo bi naivno misliti da smo blizu mogućeg mirovnog sporazuma. Šanse za mirovni sporazum su u ovom trenutku minimalne", rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš uoči Generalne debate u okviru redovnog godišnjeg zasedanja Generalne skupštine svetske organizacije od 193 člana, koja počinje u utorak.

Geopolitičke podele, koje je sedmomesečni rat u Ukrajini pojačao, verovatno će biti u potpunosti primetne tokom Generalne skupštine UN , gde će se SAD i zapadni saveznici nadmetati sa Rusijom za diplomatski uticaj, navodi britanska agencija.

Ambasadorka SAD u UN Linda Tomas-Grinfild rekla je da su "druge zemlje izrazile zabrinutost da, dok se fokusiramo na Ukrajinu, ne obraćamo pažnju na ono što se dešava u drugim krizama širom sveta“ i najavila da će to biti "samo jedna od tema" na zasedanju.

Gutereš je izjavio da su geopolitički razdori "najveći od Hladnog rata". On je upozorio da oni "parališu globalni odgovor na dramatične izazove sa kojima se suočavamo", navodeći rat, klimu, siromaštvo, glad i nejednakost.

Rusija i Ukrajina su glavni izvoznici žitarica i đubriva, a Ujedinjene nacije su okrivile rat za pogoršanje prehrambene krize, koja je već bila podstaknuta klimatskim promenama i pandemijom koronavirusa.

SAD će biti domaćin samita o bezbednosti hrane sa Evropskom unijom i Afričkom unijom, na marginama skupa u UN, uz koji je takođe planirano da se održi ministarski sastanak globalnog akcionog plana za kovid-19 i konferencija o popunjenosti Globalnog fonda za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, njegov američki kolega Entoni Blinken i francuski predsednik Emanuel Makron odvojeno su posećivali afričke države u poslednjih nekoliko meseci boreći se za uticaj, navodi Rojters.

Makron namerava da iskoristi svoju dvodnevnu posetu Njujorku da lobira za zemlje koje su ostale neutralne u ratu, kako bi pokušao da ih pridobije na stranu Zapada, rekli su francuski zvaničnici, a njegov fokus biće Indija, zemlje Zaliva, Afrike i neke latinoameričke države.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova saopštila je da je Lavrov do sada dobio zahteve za oko 20 sastanaka sa drugim liderima na marginama zasedanja Generalne skupštine UN.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi takođe putuje u Njujork. Iako je malo verovatno da će Teheran i Vašington uskoro prevazići zastoj u obnavljanu nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, Iran će iskoristiti ovo okupljanje da izvrši diplomatski uticaj, ponavljajući svoju spremnost da se postigne održiv dogovor, navodi britanska agencija.

U protekle dve godine liderima je bilo dozvoljeno da se Generalnoj skupštini obrate putem video izjave zbog mera protiv pandemije, ali ove godine moraju da putuju u Njujork i lično prisustvuju, ali će ruski predsednik Vladimir Putin i kineski predsednik Si Ðinping poslati svoje ministre spoljnih poslova.

Generalna skupština je učinila izuzetak za ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog kojem je u petak dozvolila da se obrati putem unapred snimljene video izjave. Odluka je usvojena sa 101 glasom za, 7 protiv i 19 uzdržanih.

Očekuje se da će u Njujork doći ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba. On će u četvrtak prisustvovati ministarskom sastanku Saveta bezbednosti UN o Ukrajini, zajedno sa Blinkenom, Lavrovom i ministrom spoljnih poslova Kine Vang Jijem.

Američki predsednik DŽozef Bajden je tradicionalno drugi zvaničnik koji se obraća Generalnoj skupštini, ali će on ove godine govoriti u sredu, a njegovo pojavljivanje je odloženo pošto putuje u London na sahranu kraljice Elizabete u ponedeljak, navodi Rojters.

Tema zasedanja, tokom čije će se generalne debate 21. septembra obratiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, je "Prelomni trenutak: transformativna rešenja za međusobno povezane izazove".

Komentari (0)

Svet