Fokus

Kubanci se na referendumu izjašnjavaju o legalizaciji istopolnih brakova

Komentari

Autor: Tanjug

25/09/2022

-

10:56

Kubanci se na referendumu izjašnjavaju o legalizaciji istopolnih brakova
Kubanci se na referendumu izjašnjavaju o legalizaciji istopolnih brakova - Copyright EPA-EFE/Yander Zamora

veličina teksta

Aa Aa

Kubanci će danas izaći da glasaju na referendumu o legalizaciji istopolnih brakova i usvajanju dece, dozvolama za surogat trudnoće i o većim pravima za nebiološke roditelje.

Novi porodični kodeks, koji je promovisala komunistička vlada Kube, predstavljao bi veliku promenu za tu zemlju, gde je kultura mačizma jaka i gde je LGBTQ zajednica bila izopštena od strane vlasti tokom 1960-ih i 1970-ih, prenosi Frans 24.

Više od osam miliona Kubanaca starijih od 16 godina pozvano je da o navedenim pitanjima glasa sa "da" ili "ne", u jeku najgore ekonomske krize u zemlji u poslednjih 30 godina.

Ukoliko bi bio usvojen novi porodični zakon, zamenio bi zakon koji je na snazi od 1975. godine, i definisao bi brak kao zajednicu dvoje ljudi, a ne kao zajednicu muškarca i žene.

To bi otvorilo vrata i za surogat trudnoće, uz jačanje prava dece, starijih i osoba sa invaliditetom. "Porodični kodeks postavlja iznad svega poštovanje ljudskih bića i poštovanje svakog pojedinca", izjavio je kubanski predsednik Migel Dijaz-Kanel.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet