Fokus

Predsednik Irana: Haos širenja protesta je neprihvatljiv

Komentari

Autor: Tanjug

28/09/2022

-

23:24

Predsednik Irana: Haos širenja protesta je neprihvatljiv
Predsednik Irana: Haos širenja protesta je neprihvatljiv - Copyright Iranian Presidency Office via AP

veličina teksta

Aa Aa

Iranski predsednik Ebrahim Raisi izjavio je da je smrt mlade žene Mahse Amini u pritvoru "ražalostila" sve u Islamskoj Republici, ali je upozorio da je neprihvatljiv haos širenja protesta tim povodom.

"Svi smo ražalošćeni ovim tragičnim incidentom, ali haos je ipak neprihatljiv", kazao je Raisi u intervjuu za državnu TV, preneo je Rojters.

"Crvena linija Vlade je bezbednost naših ljudi...Ne može se dozvoliti nekome da neredima remeti mir u društvu", dodao je iranski lider.

Iranska policija i snage bezbednosti sukobile su se ranije danas sa demonstrantima u gradovima širom Irana gde su nastavljeni protesti zbog smrti Mahse Amini, javili su državni i društveni mediji, prenosi Rojters.

Uprkos tome što je veliki broj demonstranata ubijen i što policija koristi bojevu municiju i suzavac, video zapisi na društvenim mrežama pokazuju demonstrante kako pozivaju na pad klerikalne vlasti i sukobljavaju se sa snagama bezbednosti u Teheranu, Tabrizu, Karaju, Komu, Jazdu, Sanandaju i drugim gradovima.

Protesti traju 11 dana i u njima je poginula najamanje 41 osoba, a oko 900 je povređeno.

Iranske vlasti su osnovale specijlni sud za učesnike protesta, javili su državni mediji.

Amini, devojka iz iranske provincije Kurdistan pala je u komu i umrla nakon što ju je prošle sedmice uhapsila tzv. moralna policija zbog nepoštovanja pravila o nošenju hidžaba.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet