Fokus

Haiti traži pomoć međunarodnih snaga zbog problema s nasiljem

Komentari

Autor: Tanjug

08/10/2022

-

11:43

Haiti traži pomoć međunarodnih snaga zbog problema s nasiljem
Haiti traži pomoć međunarodnih snaga zbog problema s nasiljem - Copyright Tanjug AP/Joseph Odelyn

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Haitija odlučila je da zatraži pomoć međunarodnih trupa nakon što su bande i demonstranti paralisali ovu zemlju u Karipskom moru, prenosi AP.

Premijer Haitija Ariel Henri je apelovao na međunarodne partnere da "hitno rasporede specijalizovane oružane snage, u dovoljnom broju", kako bi se zaustavila kriza širom zemlje delom izazvana "zločinačkim akcijama naoružanih bandi".

U dokumentu koji je Vlada juče objavila, a koji je potpisao premijer i 18 zvaničnika, ukazuje se da je situacija kritična i da Haitiju preti "humanitarna kriza“, koja može ugroziti živote hiljada ljudi, jer se zalihe vode, goriva i osnovnih dobara smanjuju.

"Imperativ je da se ponovo pokrenu aktivnosti kako bi se izbeglo potpuno gušenje nacionalne ekonomije", navodi se u dokumentu.

Ambasada SAD pozvala je u petak svoje građane da napuste Haiti zbog zdravstvene i bezbednosne krize na ostrvu. Haiti se suočava sa hroničnim problemima sa nasiljem i blokadom luka kriminalnih bandi, ekonomskom i političkom krizom, a građanski nemiri širom ostrva eskalirali su nakon što su 11. septembra vlasti najavile ukidanje državnih subvencija za gorivo, što je dovelo do vrtoglavog skoka cena benzina i dizela.

Prošlog meseca ministar zdravlja Haitija je saopštio da je najmanje sedam ljudi umrlo od kolere, što ukazuje na probleme sa pristupom čistoj vodi za piće u najsiromašnijoj zemlji u Americi, naveo je tada Rojters, uz napomenu da je u epidemiji ove bolesti 2010. na ostrvu umrlo oko 10.000 ljudi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet