Fokus

Jerevan predložio Bakuu sastanak komisija za razgraničenje

Komentari

Autor: Tanjug

15/10/2022

-

15:05

Jerevan predložio Bakuu sastanak komisija za razgraničenje
Jerevan predložio Bakuu sastanak komisija za razgraničenje - Copyright AP/ Sergei Grits

veličina teksta

Aa Aa

Jermenija je predložila Azerbejdžanu da održe sastanak komisija dve zemlje za razgraničenje i graničnu bezbednost 31. oktobra u Briselu, izjavio je danas jermenski premijer Nikol Pašinjan.

Borbe izmedu Azerbejdžana i Jermenije u spornom regionu Nagorno-Karabaha na Južnom Kavkazu ponovo su se razbuktale 13. septembra napadom na jermenske položaje.

Azerbejdžanske trupe napale su jermenske položaje na tri mesta artiljerijom i oružjem visokog kalibra.

U međuvremenu, azerbejdžansko Ministarstvo odbrane u Bakuu izvestilo je da su borbe izazvane pokušajem jermenske sabotaže.

Dve zemlje su decenijama bile u sukobu zbog Nagorno-Karabaha koji je istorijski imao većinsko jermensko stanovništvo, ali je legalno bio deo Azerbejdžana u okviru Sovjetskog Saveza.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, Nagorno-Karabah je proglasio nezavisnost od Bakua kao Republika Arcah, uz podršku Jerevana, što je izazvalo trogodišnji rat.

Rat je završen 1994. pobedom Jermenije, a Nagorno-Karabah je četvrt veka bio pod kontrolom Jermenije, iako njegov status nikada nije međunarodno priznat.

Posle decenije stagnacije, Azerbejdžan je iznenada ponovo zauzeo velike delove regiona 2020. godine, primoravši Jermeniju na velike teritorijalne ustupke. Od tada je primirje nekoliko puta prekidano.

Komentari (0)

Svet