Fokus

Velike poplave prete Australiji, ugroženo više od 30.000 domova

Komentari

Autor: Tanjug

17/10/2022

-

08:00

Velike poplave prete Australiji, ugroženo više od 30.000 domova
Velike poplave prete Australiji, ugroženo više od 30.000 domova - Copyright Tanjug/James Ross/AAP Image via AP

veličina teksta

Aa Aa

Oko 34.000 domova bi moglo da bude poplavljeno ili odsečeno u australijskoj državi Viktorija, pošto i dalje postoji pretnja od poplava u jugoistočnim delovima zemlje, rekao je danas australijski zvaničnik Mari Vot.

Viktorija je najgore pogođena australijska država, a u nekim gradovima zabeležen je najviši vodostaj u prethodnih nekoliko decenija, preneo je AP.

I države Novi Južni Vels i Tasmanija su na udaru poplava, a vanredno stanje traje od prošle nedelje. Ministar za upravljanje vanrednim situacijama, Mari Vot, rekao je da se Viktorija suočila sa ozbiljnim polavama, a još padavina se predviđa ove nedelje.

"Vrlo je verovatno da će se nakon jednog talas poplava dogoditi još jedan, kako se budu sjedinjavali različiti rečni slivovi. Ovo je opasna situacija i izveštaji koji nam stižu govore da bismo mogli da vidimo i do 9.000 poplavljenih domova na severu Viktorije, kao i blizu 34.000 domova, takođe poplavljenih, ili odsečenih", rekao je Vot za Australijen broudkasting korporejšn.

Prošle nedelje dve osobe su se utopile, a dve se vode kao nestale u Viktoriji i Novom Južnom Velsu. Poslednja žrtva je muškarac (71) koji je u subotu pronađen u svom poplavljenom dvorištu u gradu Ročester.

Brojne škole i putevi su zatvoreni širom jugoistočne Australije, a nekoliko hiljada ljudi je evakuisano.

Komentari (0)

Svet