Fokus

UN: Biće nastavljeni razgovori o produženju sporazuma za izvoz žita

Komentari

Autor: Tanjug

17/10/2022

-

21:43

UN: Biće nastavljeni razgovori o produženju sporazuma za izvoz žita
Generalna skupština Ujedinjenih nacija - Copyright Tanjug/AP/John Angelillo

veličina teksta

Aa Aa

Portparol Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik izjavio je danas da će biti nastavljeni razgovori o produženju sporazuma o izvozu žita iz ukrajinskih luka, koji je postignut uz posredovanje UN.

Ranije su zvaničnici UN izjavili da su u Moskvi imali "pozitivan i konstruktivan" razgovor o ovom sporazumu, preneo je Rojters.

Sporazum postignut u julu omogućio je izvoz više od šest miliona tona žitarica i drugih prehrambenih proizvoda, a ističe sledećeg meseca.

Dižarik je rekao da su UN zvaničnici Rebeka Grinspen i Martin Grifits sastali juče i danas sa zamenikom ministra spoljnih poslova Rusije Sergejem Veršinjinom.

Grinspen je takođe razgovarala sa prvim potpredsednikom ruske vlade Andrejem Belusovim o olakšavanju izvoza ruskih žitarica i đubriva na svetska tržišta, a Grifits se sastao sa zamenikom ruskog ministra odbrane Aleksandrom Fominom kako bi razgovarao o efikasnijoj primeni sporazuma.

"Razgovori će se nastaviti. Ðubriva i sirovine potrebne za proizvodnju đubriva, uključujući amonijak poreklom iz Ruske Federacije su ključni za svetsku poljoprivrednu proizvodnju. Zabrinuti smo za žetvu naredne godine i doći će do krize ako ubrzo ne bude dostupno đubrivo", istakao je Dižarik.

Komentari (0)

Svet