Fokus

"Neće biti blanko čeka za Ukrajinu": Pred izbore u SAD isplivale podele među Republikancima koje su zabrinule Kijev

Komentari
"Neće biti blanko čeka za Ukrajinu": Pred izbore u SAD isplivale podele među Republikancima koje su zabrinule Kijev
"Neće biti blanko čeka za Ukrajinu": Pred izbore u SAD isplivale podele među Republikancima koje su zabrinule Kijev - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države pripremaju se za izbore koji će se održati 8. novembra, i na kojima će se birati svi predstavnici donjeg doma Kongresa, odnosno Predstavničkog doma, kao i 35 od 100 senatora. Trka za sada izgleda prilično ujednačeno, a od rezultata izbora zavisiće u velikoj meri na koji način će se politika SAD kreirati u narednim godinama - određene promene bi, pre svega, mogle da se očekuju ako Republikanci pobede.

Jedna od promena koje bi mogle da se dese naročito zabrinjava Ukrajinu i njene evropske saveznike u ratu protiv Rusije - pojedini glasovi unutar Republikanske stranke govore kako bi, ukoliko ta partija pobedi, mogla da se smanji količina novca koji Vašington šalje Kijevu. 

Kevin Mekarti, aktuelni lider republikanske manjine u Predstavničkom domu, rekao je nedavno kako misli da bi slanje dodatne pomoći Ukrajini moglo biti otežano ukoliko njegova partija pobedi Demokrate na predstojećim izborima.

"Mislim da će ljudi razmišljati o tome da je trenutno u toku recesija, i da neće biti spremni da daju blanko ček za Ukrajinu", rekao je Mekarti u intervjuu za "Pančboul njuz". 

Ovo je zabrinulo ukrajinske zvaničnike, pa je tako lider partije Volodimira Zelenskog, David Arahamija, rekao da su "šokirani Mekartijevim izjavama, jer je nešto pre toga delegacija Ukrajine imala sastanak na kom ih je Mekarti uveravao da će podrška Ukrajini ostati prioritet". 

Još jedan Republikanac, koji doduše nije član Kongresa ali je prilično poznat široj javnosti, pozvao je američkog predsednika da zasutavi slanje pomoći Ukrajini. U pitanju je sin bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, koji je pre nekoliko nedelja rekao da bi "bilo bolje pomoći svakom stanovniku Floride koji ima štete zbog uragana, pre nego što se pošalje ijedan cent više Ukrajini", prenela je agencija "Anadolija".

Tanjug/AP/Chris Seward

 

Njegov otac koketira sa time da li će se ponovo kandidovati za američkog predsednika na sledećim izborima, a dobio je nedavno pohvale od mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je naveo da bi upravo Tramp trebalo da "vodi mirovne pregovore sa Rusijom u ime SAD, jer Bajden nije prava osoba za to", prenosi briselski "Politiko".

Da stavovi o obustavljanju pomoći Ukrajini ipak ne odražavaju stav cele Republikanske stranke, već da je ona podeljena po ovom pitanju, pokazuju izjave nekih visokih zvaničnika sa potpuno suprotnim mišljenjem. 

Mič Mekonel, republikanski član američkog Senata, pozvao je nedugo nakon Mekartijevih izjava Bajdenovu administraciju da uveća pomoć koja se šalje Kijevu. On je naveo da "administracija američkog predsednika i naši saveznici moraju učiniti više kako bi snabdeli Ukrajinu elementima neophodnim za odolevanje ruskoj agresiji". On je obećao da će, u slučaju da Republikanci kontrolišu Senat, dodatna pomoć Ukrajini biti u fokusu. 

"Republikanska većina u Senatu fokusiraće se na to da obezbedi pravovremenu isporuku potrebnog oružja i veće savezničke pomoći Ukrajini", rekao je Mekonel, prenosi "FT".

Neki Republikanci traže "veći nadzor"

U poslednjem velikom paketu pomoći Ukrajini, američki Kongres odobrio je dodatnih 12,3 milijarde dolara. Međutim, mišljenja su i po ovom pitanju bila podeljena. 

U maju se 11 republikanskih senatora i 57 Republikanaca u Predstavničkom domu protivilo zahtevu za bezbednosnu pomoć Ukrajini od 40 milijardi dolara, a analitičari očekuju da će se neslaganje republikanaca povećati na sledećem Kongresu, posebno kako se približavaju opšti izbori 2024. godine.

Da nije sve crno ili belo ni kod Republikanaca, pokazuju stavovi o tome da bi trebalo održati pomoć Ukrajini, ali uz neke dodatne zahteve od sopstvene vlade.

Majkl Mekol, Republikanac u Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma, rekao je za Blumberg da njegova partija i dalje podržava pomoć Ukrajini, ali da žele više nadzora.

"Mislim da još uvek postoji široka dvostranačka podrška tim naporima. Želimo da osiguramo da naši partneri iz NATO-a budu spremni i snose teret troškova", dodao je on.

Džoš Holi, republikanski senator iz Misurija, rekao je u saopštenju u sredu da su "SAD potrošile više na pomoć Ukrajini nego svi evropski saveznici zajedno, i bez značajnog nadzora, što je glupo i neodrživo".

Bajdenova administracija je saopštila da, iako očekuju da će se sukob na kraju završiti za pregovaračkim stolom, ne vide neposrednu perspektivu za razgovore, i da će nastaviti da pružaju neophodnu pomoću oružju kako bi ojačali ukrajinske trupe.

Većina Amerikanaca i dalje za slanje pomoći

U osam meseci, koliko je prošlo od početka ruske invazije na Ukrajinu, oko toga da bi trebalo podržati Kijev zavladao je, kao retko kada, konsenzus u kom učestvuje većina zemalja sa obe strane Atlantika. Zajedno, saveznici Ukrajine su obećali više od 93 milijarde dolara vojne, finansijske i humanitarne pomoći, a u velikoj meri tu bi trebalo da učestvuju SAD. 

Nejasno je da li bi Republikanci zaista ispunili pretnju Mekartija, naročito kada se imaju u vidu izjave Mekonela, ali i zbog toga što su napori američkog predsednika Bajdena da podrži Ukrajinu do sada nailazili na odobravanje i Demokrata i Republikanaca. Takođe, istraživanja javnog mnjenja pokazuju snažnu podršku javnosti za nastavak pomoći Kijevu, pri čemu je 72 odsto ispitanika reklo u prošlonedeljnoj anketi da podržava slanje dodatnog oružja i vojne pomoći Ukrajini - za to je bilo i 68 odsto Republikanaca.

Međutim, sam nagoveštaj da bi se SAD mogle povući izazvala je zabrinutost u zapadnim prestonicama. Ukrajina jednostavno ne bi terala Rusiju na povlačenje u mnogim delovima zemlje da nije bilo ogromne količine američkog naoružanja koje je poslato Kijevu, a svako usporavanje bi moglo da preokrene tok rata u korist Rusije, rekao je Tobijas Elvud, koji predsedava odborom za odbranu u britanskom parlamentu, prenosi "Vašington post".

"To bi išlo na ruku Putinu - ako se SAD povuku, on bi mogao da se izvuče iz ralja poraza i pobedi", rekao je Elvud. 

Veličina američke vojne pomoći pokazuje koliko bi evropskim partnerima bilo teško da popune prazninu ukoliko bi zasita smanjila ili potpuno povukla slanje pomoći - SAD su obećale 27 milijardi dolara, dok je sledeći najveći "donator", Ujedinjeno Kraljevstvo, obećalo 3,74 milijarde.

Tanjug/AP/Tony Overman/The Olympian

Moderni HIMARS PVO sistem, jedan od vidova vojne pomoći SAD Ukrajini

Potrebe Ukrajine, da stvar bude još gora, nastavljaju da rastu. Neprestani napadi Rusije na ukrajinsku infrastrukturu prekinuli su snabdevanje električnom energijom u pojedinim delovima zemlje, a predsednik Volodimir Zelenski rekao je da su potrebne milijarde hitne pomoći samo da bi država "preživela" narednu godinu. 

Na konferenciji u Berlinu u utorak posvećenoj obnovi Ukrajine, Denis Šmihal, ukrajinski premijer, pozvao je Zapad da odmah obezbedi paket ekonomske pomoći od 17 milijardi dolara, pored pomoći u vrednosti od tri milijarde dolara mesečno od Evropske unije i SAD. 

Erik Edelman, savetnik u Centru za strateške i budžetske procene, rekao je da nadolazeće podele između Republikanaca "ne izgledaju dobro", ali da očekuje kako će SAD ipak nastaviti da podržavaju Kijev.

"Ne bih rekao da je ovo smrtna kazna za dalju pomoć Ukrajini. Biće  i dalje Republikanaca koji podržavaju pomoć Kijevu, ali će im biti teže, jer će se centar gravitacije pomeriti ka izolacionističkom elementu unutar partije, koji se protivi podršci Ukrajini", naveo je Edelman.

Komentari (0)

Svet