Fokus

SAD uzvratile napadima u Siriji i Iraku posle raketiranja

Komentari

Autor: Tanjug

29/06/2021

-

11:24

SAD uzvratile napadima u Siriji i Iraku posle raketiranja
SAD uzvratile napadima u Siriji i Iraku posle raketiranja - Copyright AP/Hassan Ammar

veličina teksta

Aa Aa

Američka vojska u Siriji uzvratila je vatru nakon raketnog napada u ponedeljak. Kako su mediji ranije preneli, rakete su najverovatnije ispalile proiranske snage koje podržava Iran, a koje deluju u blizini Deir Ezora na istoku Sirije, ali nije potvrđeno.


"Snage SAD u Siriji, dok su bile pod mnogobrojnim raketnim udarima, izvele su kontranapad na pozicije odakle su ispaljene rakete", saopštio je Vejn Maroto, potrparol međunarodne misije za borbu protiv Islamske države.

Rakete su pogodile vojnu bazu Deir ez Zur, potvrdil su izvori Glasu Amerike. Nije bilo povređenih, a šteta se procenjuje. Raketni napadi dogodili su se nekoliko sati pošto je američka vojska saopštila da je pogodila tri mete u blizini granice Sirije i Iraka, koje koriste iranski militanti za napade dronom.

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je da je on naredio napad na iranske militante zbog nedavnog napada na američku vojsku u Iraku. Snage SAD su tokom noći napale skladišta oružja dveju milicija, na terirotiji Sirije i Iraka.

"Napadi na našu vojsku moraju da stanu, zbog toga je predsednik naredio napad, kako bi se naše osoblje zaštitilo", izjavila je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Američka vojska u Iraku napadnuta je dronovima tri puta u roku od mesec dana, ali nije bilo žrtava.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet