Fokus

Rusija za rat u Ukrajini vrbuje avganistanske vojnike koje su trenirali Amerikanci: "Ako se vratimo ubiće nas talibani"

Komentari

Autor: AP

01/11/2022

-

22:57

Rusija za rat u Ukrajini vrbuje avganistanske vojnike koje su trenirali Amerikanci: "Ako se vratimo ubiće nas talibani"
Avganistanski specijalci - Copyright Tanjug AP/Rahmat Gul

veličina teksta

Aa Aa

Ruska vojska za borbe u Ukrajini regrutuje pripadnike avganistanskih specijalnih snaga koji su se borili zajedno sa američkim trupama, a zatim pobegli u Iran nakon haotičnog povlačenja SAD prošle godine, izjavila su tri bivša avganistanska generala za Asošijeted pres.

Oni tvrde da Rusi žele da privuku hiljade bivših elitnih avganistanskih komandosa u "legiju stranaca“ sa ponudama stalne isplate od 1.500 dolara mesečno i obećanjima sigurnih utočišta za sebe i svoje porodice kako bi izbegli deportaciju kući budući da mnogi smatraju da bi ih u tom slučaju talibani ubili.

"Oni ne žele da se bore – ali nemaju izbora. Kažu: `Daj mi rešenje. Šta da radimo? Ako se vratimo u Avganistan, talibani će nas ubiti`“, rekao je jedan od generala Abdul Raof Argandival, dodajući da se desetak komandosa u Iranu sa kojima je razmenjivao poruke najviše plaše deportacije. 

"Način odlaska iz Avganistana nam se obija o glavu"

Argandival tvrdi da regrutovanje vodi ruska plaćenička "Vagner grupa". Drugi general, Hibatulah Alizai, poslednji komandant avganistanske vojske pre nego što su talibani preuzeli vlast, rekao je u svemu učestvuje i bivši komandant avganistanskih specijalnih snaga koji je živeo u Rusiji i govori jezik.

Rusko regrutovanje usledilo je posle višemesečnih upozorenja američkih vojnika koji su se borili sa avganistanskim specijalnim snagama da su Talibani nameravali da ih ubiju i da bi se mogli pridružiti američkim neprijateljima kako bi ostali živi ili iz besa na svog bivšeg saveznika.

Kongresni izveštaj republikanaca u avgustu posebno je upozorio na opasnost da bi avganistanski komandosi — koje su obučavale mornaričke foke i zelene beretke — mogli na kraju da odaju informacije o američkoj taktici grupi Islamska država, Iranu ili Rusiji — ili da se bore za njih.

!Nismo izvukli ove pojedince kao što smo obećali, a sada nam se to obija o glavu“, rekao je Majkl Malroj, penzionisani oficir CIA-e koji je služio u Avganistanu.

On navodi da su avganistanski komandosi veoma vešti i žestoki borci.

Tanjug AP/Rahmat Gul

 

!Iskreno, ne želim da ih vidim ni na jednom bojnom polju, ali svakako ne u borbi sa Ukrajincima", dodao je.

Mulroi je, međutim, bio skeptičan da će Rusi uspeti da ubede mnoge avganistanske komandose da se pridruže jer je većinu koju je znao vodila želja da demokratija funkcioniše u njihovoj zemlji, a ne da budu najamnici.

AP tvrdi da je istraživao regrutovanje Avganistanaca nako što je magazin Forin Polisi prošle nedelje prvi objavio detalje tog plana pozivajući se na neimenovane avganistanske vojne i bezbednosne izvore. 

Do regrutovanja dolazi u trenutku kada kada su ruske snage poklekle pred ukrajinskim vojnim  napredovanjem, a ruski predsednik Vladimir Putin nastavio sa naporima za mobilizaciju, što je navelo skoro 200.000 ruskih muškaraca da pobegnu iz zemlje kako bi izbegli mobilizaciju, navodi AP.

Ministarstvo odbrane Rusije nije odgovorilo na zahtev za komentar. Portparol Jevgenij Prigožin, koji je nedavno priznao da je osnivač Vagner grupe, odbacio je ideju o pokušajima da se regrutuju bivši avganistanski vojnici kao „ludu glupost“.

Ministarstvo odbrane SAD takođe nije odgovorilo na zahtev za komentar, ali je visoki zvaničnik sugerisao da regrutovanje nije iznenađujuće s obzirom na to da je Vagner pokušavao da regrutuje  vojnike u nekoliko drugih zemalja.

Nejasno je koliko su pripadnika avganistanskih specijalnih snaga koji su pobegli u Iran Rusi pokušali da zavrbuju, ali jedan je rekao AP-u da komunicira preko WhatsApp servisa sa oko 400 komandosa koji razmatraju ponude.

Ljuti jer su ih SAD napustile

Rekao je da se mnogi poput njega plaše deportacije i da su ljuti na SAD što su ih napustili.

„Mislili smo da bi mogli da naprave poseban program za nas, ali niko nije ni pomislio na nas. Sve su naso ostavili u rukama talibana“, rekao je bivši komandos, koji je zatražio anonimnost jer se plaši za sebe i svoju porodicu. 

Komandos je rekao da je ponuda koju je dobio uključivala ruske vize za njega, kao i za njegovo troje dece i suprugu koji su još u Avganistanu. Drugima je ponuđeno produženje njihovih viza u Iranu. Rekao je da čeka da vidi šta će drugi u grupama odlučiti, ali misli da će mnogi prihvatiti ponudu.

Američki veterani koji su se borili sa avganistanskim specijalnim snagama opisali su AP-u skoro desetine slučajeva, od kojih nijedan nije nezavisno potvrđen, u kojima su su talibani išli od kuće do kuće tražeći komandose koji su još u zemlji, mučeći ih ili ubijajući ih, ili isto čineći članovima porodice ako nigde ih nema.

Human Rights Vatch je saopštio da je više od 100 bivših avganistanskih vojnika, obaveštajnih službenika i pripdnika policije ubijeno ili nasilno „nestalo“ samo tri meseca nakon što su talibani preuzeli vlast uprkos obećanjima o amnestiji. Ujedinjene nacije su u izveštaju sredinom oktobra dokumentovale 160 egtekucija i 178 hapšenja bivših vladinih i vojnih zvaničnika.

Ostavljeni bez prava na američke vize

Brat avganistanskog komandosa u Iranu koji je prihvatio rusku ponudu rekao je da je komnadosima teško da odbiju rusku ponudu zbog pretnji talibana. Dodao je da je njegov brat morao da se krije tri meseca nakon pada Kabula, idući od kuće do kuće svojih rođaka dok su talibani pretraživali njegovu kuću.

„Moj brat nije imao drugog izbora osim da prihvati ponudu. Ovo nije bila laka odluka za njega“, Murad, brat komandosakoji je identitet sakrio zbog straha da bi mu talibani mogli ući u trag. 

Bivši načelnik avganistanske vojske Alizai rekao je da je veliki deo ruskih napora za regrutovanje fokusiran na Teheran i Mašhad, grad blizu avganistanske granice odakle su mnogi pobegli. Nijedan od generala koji su razgovarali s novinarom AP, uključujući trećeg - Abdula Džabara Vafu, nije mogao da kaže koliko je zavrbovanih prihvatilo ponudu.

„Prolazite vojnu obuku u Rusiji dva meseca, a zatim idete na borbene linije. Izvestan broj ljudi je otišao, ali su potpuno izgubili kontakt sa svojim porodicama i prijateljima. Tačna statistika je nepoznata“, glasila je jedna tekstualna poruka koju je bivši avganistanski vojnik u Iranu poslao Argandivalu. 

Procenjuje se da se 20.000 do 30.000 avganistanskih specijalnih snaga borilo sa Amerikancima tokom dvodecenijskog rata, a samo nekoliko stotina viših oficira je evakuisano kada se američka vojska povukla iz Avganistana. Pošto mnogi avganistanski komandosi nisu radili direktno za američku vojsku, nisu imali pravo na posebne američke vize.

„Oni su se borili do poslednjeg trenutka. I nikada, nikada, nikada nisu razgovarali sa talibanima. Nikada nisu pregovarali. Ostavljanje njih je najveća greška“, rekao je Alizai.

Komentari (0)

Svet