Fokus

Pjongjang ispalio 17 raketa: Sirene za uzbunu probudile Južnu Koreju, građani bežali u skloništa

Komentari

Autor: Tanjug, Index.hr, Rojters, BBC, AFP

02/11/2022

-

08:42

Associated Press • Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Sirene za vazdušni napad oglasile su se na južnokorejskom ostrvu Uleung nakon što je najmanje 17 severnokorejskih balističkih raketa palo na manje od 60 kilometara od obale Južne Koreje, saopštili su zvaničnici te zemlje. Projektili su pali izvan teritorijalnih voda Južne Koreje, ali južno od demarkacione linije, sporne međukorejske pomorske granice, prenosi Rojters.

Japanska obalska straža je saopštila da je Severna Koreja danas ispalila najmanje jednu balističku raketu dometa ispod 50 kilometara ka istoku, javio je Rojters.

Osim toga, Severna Koreja ispalila je danas više od 100 artiljerijskih projektila sa svoje istočne obale u vojnu tampon zonu uspostavljenu sporazumom sa Seulom, saopštila je vojska Južne Koreje, prenosi Rojters.

Ovo granatiranje predstavlja kršenje sporazuma iz 2018. godine, saopštio je generalštab Južne Koreje i dolazi nakon što je Pjongjang ispalio biše balističkih raketa, navodi britanska agencija.

"Južnokorejski ratni avioni ispalili su tri rakete vazduh-zemlja u more severno preko demarkacione linije kao odgovor na provokaciju", saopštilo je Ministarstvo odbrane Južne Koreje.

Sirene za vazdušni napad oglasile su se na južnokorejskom ostrvu Uleung i tamošnji stanovnici su evakuisani u podzemna skloništa. Lansiranja su usledila samo nekoliko sati nakon što je Pjongjang zatražio od SAD i Južne Koreje da zaustave vojne vežbe velikih razmera.

SAD i Južna Koreja započele su u ponedeljak jednu od najvećih zajedničkih vojnih vazduhoplovnih vežbi, sa stotinama borbenih aviona koji će izvoditi lažne napade 24 sata dnevno veći deo nedelje.

Operacija "Vigilant Storm" trajaće do petka

Operacija pod nazivom "Vigilant Storm" trajaće do petka i uključiće oko 240 ratnih aviona koji će izvršiti oko 1.600 preleta, navele su američke vazduhoplovne snage u prošlonedeljnom saopštenju, preneo je Rojters.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje optužilo je SAD da zajedno sa Juznom Korejom, pod plaštom vojnih vežbi, zapravo vežba za potencijalnu invaziju na Pjongjang i zapretilo "novim moćnim kontra merama". Postoji zabrinutost da lider Severne Koreje Kim Džong Un možda priprema teren za prvo nuklearno testiranje posle pet godina, prenosi BBC.

Lansiranja, prema pisanju svetskih medija, predstavljaju značajnu eskalaciju neprijateljstava širom poluostrva ove godine, na kojem je već bilo više od 50 lansiranja projektila iz Severne Koreje - uključujući i jednu balističku raketu koja je prošla iznad Japana.

Inače, stanovnici Južne Koreje se obično ne uzbuđuju niti odlaze u sklonište kada Severna Koreja lansira projektile, ali ovaj put to nije bio slučaj. Upaljene su sirene za uzbunu na TV-u uz uputstva za evakuaciju.

Upozorenja o napadu pojavila su se na nacionalnoj televiziji i stanovnici ostrva Uleungda požurili su u skloništa.

Čuli smo sirenu oko 8.55 ujutro i svi u zgradi smo sišli do mesta za evakuaciju u podrumu - rekao je Rojtersu načelnik okruga Uleungda.

"Situacija je sada opasna, mogla bi da dovede do oružanih sukoba"

Čeong Seong-čang, vojni analitičar sa Instituta Sejong, rekao je za AFP da je današnje lansiranje projektila "najagresivnija oružana demonstracija protiv Juga od 2010. godine".

"Situacija je sada opasna i nestabilna, mogla bi dovesti do oružanih sukoba", rekao je.

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je danas novinarima da Severna Koreja lansira projektile na do sada neviđeno maloj daljini. Takođe je pozvao na što skorije održavanje sastanka Veća za nacionalnu bezbednost zbog rastućih napetosti na Korejskom poluostrvu.

Jaukazu Hamada, japanski ministar obrane, kazao je danas da je Severna Koreja ispalila najmanje dva projektila koja su pala izvan japanske ekskluzivne ekonomske zone (EEZ).

"Za sada nema izveštaja o šteti na avionima ili brodovima, a moguće je da su balistički projektili leteli nepravilnom putanjom", kazao je Hamada.

Komentari (0)

Svet