Fokus

SZO: Kolera se širi Libanom

Komentari

Autor: Tanjug

02/11/2022

-

13:38

SZO: Kolera se širi Libanom
SZO: Kolera se širi Libanom - Copyright AP Photo/Hussein Malla

veličina teksta

Aa Aa

Liban je prijavio oko 1.400 slučajeva kolere od sredine oktobra, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, a prva serija vakcina stigla je iz Francuske. Prvi slučaj kolere u Libanu od 1993. godine prijavljen je u oktobru u severnom gradu Bebnin, a prema SZO, broj obolelih se u međuvremenu popeo do 1.400, piše Dojče vele.

Regionalni direktor SZO za hitne slučajeve Rik Brenan rekao je da je bolest verovatno došla iz Sirije, gde se sada bore sa oko 20.000 obolelih i dodaje da je broj zaraženih naglo porastao ove godine objašnjavajući da poplave, suše, migracije i drugi faktori koji otežavaju pristup čistoj vodi lakše dovode do infekcije.

AP Photo/Hussein Malla

 

Liban je u ponedeljak primio prvu seriju od 13.000 doza vakcina koje su donacija francuske zdravstvene kompanije Sanofi, uz pomoć francuske vlade, što je pozdravio libanski ministar zdravlja Firas Abijad koji je rekao novinarima da će vakcine imati "bitnu ulogu" u ograničavanju epidemije.

Dojče vele dodaje da pored donacija Francuske, SZO pruža neprestanu pomoć Libanu u vidu medicinskog osoblja, opreme i resursa za laboratorije, kao i obučavanje osoblja u klini+kama.

Komentari (0)

Svet