Fokus

Izrael sproveo udare na ciljeve Hamasa nakon raketnog napada iz Gaze

Komentari

Autor: Tanjug

04/11/2022

-

09:46

Izrael sproveo udare na ciljeve Hamasa nakon raketnog napada iz Gaze
Izrael sproveo udare na ciljeve Hamasa nakon raketnog napada iz Gaze - Copyright Tanjug/AP/Hatem Moussa

veličina teksta

Aa Aa

Izraelski avioni pogodili su jutros nekoliko ciljeva u Pojasu Gaze kao odgovor na raketnu vatru u četvrtak uveče iz palestinske enklave, prenosi AP.

"U četvrtak uveče, militanti iz Gaze ispalili su raketu na južni Izrael, kada su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost u toj oblasti", saopštila je izraelska vojska.

Prema saopštenju, raketa je presretnuta, a još tri odvojena pokušaja lansiranja raketa su bila bezušpešna i one su eksplodirale u Gazi. Još niko nije preuzeo odgovornost za ovaj napad, ali je u prošlosti Islamski džihad ispaljivao rakete kao odgovor na ubistva svojih pripadnika, navodi američka agencija.

Izraelska vojska je saopštila da je nakon ovog napada gađala podzemnu lokaciju koju vladajući Hamas u Gazi koristi kao postrojenje za pravljenje raketa.

"Vazdušni napadi značajno će umanjiti Hamasove raketne sposobnosti", navodi se u saopštenju vojske koja je okrivila ovu miltantnu islamističku organizaciju za napade iz Gaze.

Za sada nije bilo izveštaja o žrtvama u ovim napadima, prenosi AP.

Raketni napadi i izraelski vazdušni udari su prvo otvoreno prekogranično nasilje otkako je prekidom vatre okončan oružani sukob u avgustu između Izraela i militantne grupe Islamski džihad koja deluje u ovoj oblasti.

Izraelske snage ubile su u četvrtak najmanje četiri Palestinca u odvojenim incidentima,uključujući jednog koji je nožem povredio policajca u istočnom Jerusalimu, i još trojicu u izraelskim racijama na okupiranoj Zapadnoj obali.

Nasilje se rasplamsalo u trenutku kada je Izrael završio prebrojavanje glasova na nacionalnim izborima održanim ove nedelje, na kojima su bivši premijer Benjamin Netanjahu i njegovi krajnje desničarski saveznici osvojili većinu mesta u izraelskom parlamentu.

Komentari (0)

Svet