Fokus

Bivši predsednici aktivni u kampanji: Obama kao "politički vatrogasac" i Tramp koji se priprema za novu kandidaturu

Komentari

Autor: CNN, VOA, NBCnews,

06/11/2022

-

15:17

Bivši predsednici aktivni u kampanji: Obama kao "politički vatrogasac" i Tramp koji se priprema za novu kandidaturu
Bivši predsednici aktivni u kampanji: Obama kao "politički vatrogasac" i Tramp koji se priprema za novu kandidaturu - Copyright TAnjug AP/Patrick Semansky, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dve ključne političke figure iz bliske prošlosti koje predstavljaju potpuno suprotne vizije po pitanju "šta je Amerika i za šta se zalaže", u velikoj meri su se aktivirale u trenutnoj predizbornoj kampanji u SAD. Za samo nekoliko dana, 8. novembra Amerikanci će glasati na međuizborima, koji se održavaju na polovini mandata demokratskog predsednika – Džozefa Bajdena.

Barak Obama i Donald Tramp za američku javnost predstavljaju dve strane višegodišnjih rasprava oko budućnosti američke demokratije. Obama je postao je glavni "politički vatrogasac" za demokrate i, kako CNN navodi, koristi se za podsticanje mladih birača i manjinskih grupa.

Tramp je mobilisao svoj pokret "Učinimo Ameriku ponovo velikom", a tokom ove predizborne kampanje aktivirao se, kako bi sebi pripremio teren za predsedničku kampanju 2024. godine, ocenjuju stručnjaci. 

Na trenutnim izborima za američki Kongres, on je najavio "crveni talas", odnosno izvesnu pobedu republikanaca, koju bi Tramp verovatno predstavio kao svoju pobedu i pokazao da je Republikanska partija ponovo na nogama i na taj način faktički započeo svoju predsedničku kampanju za 2024. godine, kaže za Euronews Srbija Milan Krstić docent FPN-a koji se trenutno nalazi u Ohaju.

U međuvremenu, Bajden i potpredsednica Kamala Haris svim svojim snagama pokušavaju da pomognu demokratama da zadrže tesnu većinu u Predstavničkom domu i Senatu. Ipak, pojedini analitičari smatraju da predsednik i potpredsednica nemaju isti uticaj kao Obama.

Četrdeset četvrti američki predsednik uključio se u kampanju Demokratske stranke svega 11 dana pre izbora i održao je niz skupova u Mičigenu i Viskonsinu, kako ib podržao senatora Rafaela Vornoka i lokalnu levičarsku slavnu ličnost i kandidata za guvernera Stejsi Abrams.

"Tramp, na primer, može napuniti ove dvorane za skupove jer je dobar govornik. On to voli i donosi zabavu. Obama je dobar govornik, ali ne bih na njega gledao kao na zabavljača. Istovremeno, Bajden nije ni dobar govornik ni veoma zabavan. Tako da bi to mogao biti faktor zašto demokrate zapravo ne koriste Bajdena u toj meri na kraju kampanje", rekao je za "Glas Amerike" Tevi Troj analitičar Dvostranačkog centra za politiku iz SAD.

Jedno interesantno poređenje stilova Trampa i Obame koji se prikazuju na njihovim rivalskim skupovima je u njihovoj upotrebi humora. Tramp je dugo koristio komediju – često mračnu i okrutnu – da bi se povezao s publikom. Na video snimcima njegovih govora, deluje da se publika dobro zabavlja, dok Tramp "razdire svoje protivnike", piše CNN.

Obamin humor je obično topliji, kako dodaje američki porta, iako ne manje oštar. On ga efikasno koristi da ismeje republikance. 

"Obama u punoj snazi"

Tanjug AP/Patrick Semansky

 

Bliži saradnici Obame primetili su da je bivši predsednik u "dobroj formi" tokom ove predizborne kampanje. Bez tereta predsedničke funkcije, Obama je pokazao novi nivo slobode i uživanja u velikim političkim skupovima.

Analitičari smatraju da je na predizbornim skupovima 2012. godine često delovao letargično i umorno, dok u trenutnim govorima pokazuje enegriju i entuzijazam, koji, navodi CNN, često nedostaje u nastupima aktuelnog predsednika.

Obamina istaknutost je podsetnik na to da Demokratskoj stranci nedostaju takvi govornici. Međutim, uprkos njegovom retoričkom uticaju, pitanje je koliko će Obama efikasno privući glasače. Bivši Obamin politički savetnik Dejvid Akselrod kaže da ankete ukazuju na to da postoji jaz u entuzijazmu i volji za izlaskom na izbore, između republikanaca i demokrata.

Tramp postavlja temelje za novu kandidaturu za Belu kuću

Dok Obama oživljava sećanja na prošlo predsedništvo, Tramp upravo gradi temelje za budući mandat, a zato su i republikanski zvaničnici tokom čitavog izbornog ciklusa brinuli da bi bivši predsednik svoje političke ambicije stavio ispred svoje stranke. Krstić smatra da je Tramp već nagovrstio svoju novu kanditaturu.

profimedia

 

"U slučaju da se desi tzv. "crveni talas" što bi podrazumevalo gotovo izvesnu pobedu na izborima za predstavnički dom i verovatno dobijanje većine u izborima za senat. Tramp bi to sigurno predstavio kao svoju pobedu i pokazao da je Republikanska partija ponovo na nogama i na taj način faktički započeo svoju predsedničku kampanju za 2024. godinu i za izbor za još jedan predsednički mandat", ističe docent FPN.

Krstić je podsetio da je veliki udar na američku demokratiju bio pokušaj upada u Kongres Trampovih pristalica 6. januara 2021. Podvlači da su ovi izbori prvi test da li će se političko nasilje zadržati u areni politike kao vid pritiska ili će se izborni proces vratiti u institucije uz neku vrstu obnove poverenja.

"Mislim da je ovaj drugi scenario izvesniji i da političkom nasilju neće biti mesta, naročito što u ovom slučaju nećemo imati kandidate, kao što je na prošlim bio Donald Tramp, koji toliko mogu da motivišu svoje pristalice i da im podignu borbenu gotovost i da se odvaže da čak i silom probaju da utiču na to da li će biti prihvaćeni rezultati izbore. Ovde imamo kandidate koji su protrampovski, koji su umereni u okviru republikanaca, izrazitije levičarske kandidate u okviru demokrata i umerenije kandidate u okviru demokrata, ali niko od njih nije taj tip harizmatskog vođe koji bi mogao da mobiliše toliku podršku birača", zaključio je.

Komentari (0)

Svet