Fokus

Guverner poznat po kontroverznim odlukama: Ko je Ron Desantis koji bi mogao da ugrozi Trampovu kandidaturu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

12/11/2022

-

22:00

Guverner poznat po kontroverznim odlukama: Ko je Ron Desantis koji bi mogao da ugrozi Trampovu kandidaturu
Guverner poznat po kontroverznim odlukama: Ko je Ron Desantis koji bi mogao da ugrozi Trampovu kandidaturu - Copyright Tanjug/AP Photo/Rebecca Blackwell

veličina teksta

Aa Aa

Samo nekoliko sati posle objavljivanja prvih rezultata izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, bivši predsednik Donald Tramp uputio je oštru poruku guverneru Floride Ronu Desantisu, upozorivši kolegu iz Republikansek partije da se ne kandiduje na predsedničkim izborima 2024. godine. Iako ni jedan ni drugi zasad i dalje nisu zvanično objavili da ulaze u predsedničku trku, Desantisa mnogi vide već kao ozbiljnog rivala bivšem predsedniku, koji bi čak, ukoliko ga Republikanci na kraju i izaberu, mogao ozbiljno da naruši izglede Džoa Bajdena da osvoji drugi mandat.

U trci za guvernera Floride, Desantis je osvojio 59,4 odsto glasova, nasuprot demokratskom rivalu Čarliju Kristu koji je osvojio oko 40 odsto, odnosno milion glasova manje. U svom pobedničkom govoru Desantis je odbio da kaže da li namerava da odsluži pun mandat koji inače traje četiri godine, ali koji bi upravo mogao da bude prekinut predsedničkom trkom za dve godine.

"Još dve godine", vikala je publika na pobedničkom skupu Desantisa u utorak uveče.

Ukoliko on odluči da se kandiduje moraće da podnese ostavku na mesto guvernera na polovini svog mandata. A ukoliko želi da pobedi u trci na republikansku predsedničku nominaciju možda će morati da prođe i kroz najneizvesniju stranačku trku u kojoj će mu glavni rival biti upravo Tramp.

Desantis je tokom prethodnog madata, inače, često smatran kontroverznim liderom, a tokom četiri godine oslanjao se na kritična socijalna pitanja kao što su prava transrodnih osoba, protivio se ograničenjima usled pandemije koronavirusa, a prethodnih meseci dospeo je u centar pažnje zbog slanja ilegalnih miganata sa Floride u druge savezne američke države.

Tramp nazvao Desantisa "prosečnim"

Donald Tramp je, nakon što se jedno vreme nije oglašavao o Desantisovoj potencijalnoj kandidaturi, u četvrtak, 10. novembra, ipak odlučio da javno "objavi rat" kolegi republikancu.

On je, u saopštenju na svojoj zvaničnoj internet stranici, napisao da Desantis "manpuliše medijima".

"Foks, Vol strit džurnal i ne više tako veliki Njujork post daju sve od sebe kada je reč o Desantisu, prosečnom republikanskom guverneru koji ima odlične odnose sa javnošću", napisao je Tramp.

Ovo je bila njegova reakcija na naslove u američkim medijima kada se saznalo da će Desantis biti guverner na Floridi. jer je Njujork post najavio Desantisov uspon na naslovnoj strani, a Foks njuz, koji je nekada bio veoma naklonjen Trampu, objavio je komentar sa naslovom "Desantis je budućnost Republikanske stranke".

Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

 

Kada su u pitanju Desantisove predsedničke ambicije, Tramp je naveo da "mediji koji objavljuju lažne vesti, sada pitaju Desantisa da li će da se kandiduje ako i ja to učinim, a on kaže da 'ne gleda ka budućnosti'. To, u smislu odanosti i poštenja, nije pravi odgovor", napisao je Tramp.

Veliko je pitanje kako će birači koji inače podržavaju Trampa reagovati na njegove uvrede upućene Desantisu, jer se njih dvojica uglavnom poimaju kao deo istog tima, piše agencija AP.

U intervjuima tokom prošle godine na Trampovim skupovima, njegove pristalice često su govorile da vide Desantisa kao Trampovog prirodnog naslednika, i retki su bili oni koji veruju da će njih dvojica ikada ići jedan protiv drugog jer izgledaju tako blisko. 

Bez obzira na to da li će, i kada, Desantis objaviti predsedničku kandidaturu, njegove pristalice ga sada ohrabruju da iskoristi zamah i poopularnost koju dobija. Neki ukazuju na bivšeg guvernera Nju Džerzija Krisa Kristija kao ono što bi moglo da se desi Desantisu, jer je i Kristi 2012- godine izazvao veliku pažnju, ali je odbio da se kandiduje i kasnije je pažnja prešla na Trampa.

"Ako želite da se kandidujete za predsednika, morate da iskoristite priliku kada vam se ukaže", rekao je Met Koldvel, jedan od najbližih saveznika Desantisa na Floridi.

Desantisove šanse za 2024. godinu 

Ispitivanje javnog mnjenja kada je reč o predsedničkoj trci za dve godine i dalje veliku prednost daje Trampu, međutim, Desantis je jedino drugo ime koje redovno privlači dvocifrednu podršku.

Iako su neki mediji izvešavali da bi guverner Floride mogao da pokuša da izbegne direktno suočavanje sa Trampom tako što bi sačekao 2028. godinu, mere Desantisovog uspeha na izborima u utorak uz činjenicu da su Republikanci ugrozili Demokrate čak i u Senatu, mogle bi da znače da je jednačina sada nešto drugačija.

Tanjug/AP Photo/Rebecca Blackwell

 

"Zahvaljujući ogromnoj podršci naroda Floride, ne samo da smo pobedili na izborima, već smo ponovo napisali političku mapu. Hvala vam za ovu pobedu", rekao je on u Tampi na pobedničkom skupu.

Nešto ranije, međutim, Desantisu je javno upućeno prvo upozorenje. Kako je rekao Tramp, ukoliko bi se Desantis kandidovao, napravio bi grešku i to se "bazi ne bi dopalo". Takođe, zapretio je da će o guverneru objaviti neprijatne informacije, iako nije naveo nikakve detalje.

"Ne znam da li je u trci. Mislim da ako potrči, mogao bi teško da se povredi. Mislim da to ne bi bilo dobro za stranku", rekao je Tramp, dodajući da će o Desantisu otkriti stvari "koje nisu baš laskave".

Tramp je inače saopštio i da će 15. novembra dati "veoma veliku najavu", a objavio je i da je na Floridi, čiji je stanovnik, svoj glas dao upravo Desantisu.

Kako je za Euronews Srbija rekao Dimitrije Milić iz organizacije Novi treći put, rezultati izbora u utorak mogli bi da otežaju povratak Trampa u predsedničku trku. 

"Zato što su njegovi kandidati rizikovali trke. Sve ove trke koje su vrlo tesne, a koje budu demokrate pobedile, biće zbog Trampovih ekstremnih ili neozbiljnih kandidata, kao što je dr Oz u Pensilvaniji", kaže on. A veće su šanse da se trenutno profiliše dobro guverner Floride. "U njegovoj državi je Republikanska partija odlično prošla", ističe Milić.

Nataša Lindštat iz odeljenja za državnu upravu Univerziteta u Eseksu za Euronews Srbija kaže da je Desantis dobio čitav niz priznanja zbog toga kako se nosio sa uraganom "Ijan" nedavno, i daleko je najveći izazov za Trampa.

"Ali Tramp gotovo da ima neku psihološku dominaciju nad ljudima u svojoj partiji. Oni prosto nisu voljni da ga u javnosti kritikuju jer se plaše šta bi se dogodilo i na koji način bi on odgovorio. Tramp je uspevao da galvanizuje ljude da urade stvari koje nismo zamišljali da su moguće", rekla je ona.

Šta će republikanci uraditi povodom Trampa je "veliki slon u sobi", dodaje ona.

"Sa jedne strane im je on potreban da bi zadržali svoju biračku bazu, ali bi ovi izbori trebalo da im pokažu da ako to urade time samo motivišu demokrate da izađu u rekordnom broju na glasanje. Ovi međuizbori su dali rekordne procente izlaznosti, to ranije nismo videli i to pokazuje koliko su demokrate motivisane. Oni su izašli na glasanje u daleko većem broju nego što je predviđano", istakla je ona.

Inače, demokrate će u naredne dve godine, kako pokazuju rezultati, imati ozbiljne poteškoće u Predstavničkom domu. Kako piše Jutarnji list, ako uspeju da sačuvaju Predstavnički dom, to će verovatno voditi ka lošem izboru demokrata, prihvatanju moguće predsedničke kandidature Džoa Bajdena za drugi mandat.

AP/Evan Vucci

 

To bi, kako se navodi, bila loša odluka posebno u svetlu glatke pobede Rona Desantisa za poziciju guvernera. Vrlo je verovatno da bi republikanac iz savezne države Floride u kojoj se hispanoameričko telo okreće crvenoj stranci bez većih problema pobedio Bajdena: mlad je, prodoran i ima vremena da prilagodi retoriku neopredeljenim biračima.

Kontroverzni potezi konzervativnog guvernera

Advokat školovan na Harvardu i Jejlu, 44-godišnji Desantis je relativno novajlija u američkoj politici. Služio je u američkoj mornarici i bio u Iraku, a bio je i član Predstavničkog doma od 2013. do 2018. godine.

Prepoznatljiv je postao otkako je na poziciji guvernera Floride od 2019. godine, a mandat su obeležile brojne kontroverzne odluke. Izbegao je uvođenje obaveznog nošenja maske tokom pandemije, potpisao zakon o zabrani abortusa posle 15. nedelje trudnoće, čak i u slučaju silovanja i incesta. U martu je ovaj otac troje dece potpisao zakon o "zaštiti prava roditelja na vaspitanje", koji zabranjuje podučavanje dece o seksualnoj orijentaciji ili seksualnom identitetu u školama do trećeg razreda.

Jedna od kontroverznih odluka bila je da proglasi Emu Vajant osvajačicom najvrednije titule u američkoj ženskoj koledž konkurenciji, iako je trku izgubla od transrodne plivačice Lije Tomas. Republikanski guverner je rekao da njen rezultat "podriva integritet takmičenja"

Republikanci već mesecima raspiruju svađu i oko migranata, a na čelu tog talasa našao se upravo Desantis. On je tako objavio u septembru da će od sada prebacivati više neregularnih migranata sa granice Sjedinjenih Američkih Država u druge američke savezne države.

Države poput Teksasa i Floride gde su na vlasti Republikanci šalju neke od neregularnih migranata u države gde su na vlasti demokrate, žaleći se da ne mogu sami da podnesu teret migranata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet