Fokus

Zvezde međuizbora: Prva lezbejska guvernerka u SAD, tamnoputi guverner Merilenda, prva kongresmenka iz Vermonta

Komentari

Autor: AP

09/11/2022

-

21:45

Zvezde međuizbora: Prva lezbejska guvernerka u SAD, tamnoputi guverner Merilenda, prva kongresmenka iz Vermonta
Mora Hili, prva lezbejska guvernerka u SAD - Copyright Tanjug/AP/Michael Dwyer

veličina teksta

Aa Aa

Širom Sjedinjenih Američkih Država, na ovim međuizborima oborene su mnoge barijere. U Masačusetsu je izabrana prva guvernerka koja je otvoreno lezbejka, Merilend je dobio prvog tamnoputog guvernera, a Vermont će konačno poslati ženu u Kongres, nakon što je ostao jedina država koja nikada nije imala ženskog predstavnika u Predstavničkom domu.

Broj žena na funkciji guvernera dostići će dvocifren broj prvi put 2023. godine, sa najmanje 12 žena koje će biti na čelu američkih država. Deset je već pobedilo u izbornim trkama, a u još dve države je neizvesno, ali su žene kandidati sa obe strane. 

Sjedinjene Američke Države nikada nisu imale više od devet guvernerki istovremeno, što je rekord postavljen 2004. godine, prema Centru za američke žene i politiku. Novi brojevi znače da će skoro jednu četvrtinu država u zemlji voditi žene, prenosi AP.

Jedna od pobednica, Mora Hili, prva je žena koja je izabrana na najviše mesto u Masačusetsu, a takođe ulazi u istoriju tako što je postala prva otvoreno lezbejska kandidatkinja u zemlji koja je izabrana za guvernerku. Ako demokrata Tina Kotek pobedi u guvernerskoj trci Oregona, mogla bi da se pridruži Hili kao još jedan guvernerka koja se otvoreno izjašnjava kao lezbejka.

Glasači Merilenda izabrali su demokratu Vesa Mura, koji će biti prvi tamnoputi guverner države. On je tek treći tamnoputi kandidat u SAD koji je izabran za guvernera. Mur, politički veteran, vodio je jednu od najvećih nacionalnih organizacija za borbu protiv siromaštva i kampanju za stvaranje jednakih mogućnosti za stanovnike svoje države. Do sada, guverner Merilenda bio je republikanac Lari Hogan. 

Tanjug/AP/Julio Cortez

Ves Mur

Florida, u međuvremenu, šalje prvog člana "generacije Z" u Kongres, jer je tamo pobedio demokrata Maksvel Frost (25), političar kubanskog porekla. Frost se zalagao za veću kontrolu oružja i novi plan zdravstvenog osiguranja, a dobio je podršku od javnih ličnosti kao što su Berni Sanders i Elizabet Voren. 

Tanjug/AP/Stephen M. Dowell/Orlando Sentinel

Maksvel Frost

Vermont je već imao ženu guvernera, ali je jedina država koja nikada nije poslala ženu u Kongres. Demokrata Beka Balint, predsednica Senata Vermonta, postaće ujedno i prva otvoreno gej osoba koja ćepopuniti mesto Vermonta u Predstavničkom domu američkog Kongresa.

Tanjug/AP/Wilson Ring

Beka Balint

Još neki značajni političari koji su pobedili na izborima, i postali prvi u svojim državama po nekim karakteristikama: 

Prva žena guverner Arkanzasa: Sara Hakabi Sanders postaće prva žena guverner Arkanzasa. Ova republikanka je postala poznata široj javnosti kada je bila sekretarka za štampu u Beloj kući bivšeg predsednika Donalda Trampa između 2017. i 2019. godine, a sada postaje i prva ćerka bivšeg guvernera na funkciji svog oca.

Pensilvanija dobija prvu tamnoputu kongresmenku: Pobeda predstavnice demokratske države Samer Li u 12. okrugu države Pensilvanije, znači da će ona biti prva tamnoputa kongresmenka u Pensilvaniji.

Ilinois dobija prvu kongresmenku latinoameričkog porekla: Delija Ramirez, demokrata, pobedila je republikanca Džastina Buraua u 3. okrugu u Čikagu. Ramirez, 39, bila je i prva Amerikanka iz Gvatemale u Generalnoj skupštini Ilinoisa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet