Fokus

Sastanak Sija i Bajdena u trenutku najzategnutijih odnosa dve zemlje: Severna Koreja kao tačka saradnje

Komentari

Autor: Rojters, Gardijan, Politiko

14/11/2022

-

06:58

Sastanak Sija i Bajdena u trenutku najzategnutijih odnosa dve zemlje: Severna Koreja kao tačka saradnje
Si Đinping i Džo Bajden - Copyright AP/Carolyn Kaster

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džozef Bajden pokušaće da spreči dalje pogoršavanje odnosa Sjedinjenih Država sa Kinom, tokom sastanka sa Si Đinpingom na marginama Samita G20 u ponedeljak, saopštila je Bela kuća. Bajden je istakao da će iskreno iskazati zabrinutost SAD u vezi sa Tajvanom i ljudskim pravima, ali je dodao da se nada da će "postaviti tlo" za bolje odnose.

Bajden i Si su se poslednji put lično sreli tokom administracije Baraka Obame, a veze SAD sa Kinom su od tada pale na najniži nivo u poslednjih nekoliko decenija, posebno nakon što je predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi otputovala u Tajvan uprkos jasnom protivljenju Pekinga.

Dvojica predsednika su razgovarala telefonom više puta u poslednja 22 meseca, ali pandemija koronavirusa i Sijeva averzija prema putovanjima u inostranstvo sprečili su ih da se lično sretnu, piše Gardijan.

"Očekujem da će predsednik biti iskren u pogledu brojnih naših zabrinutosti, uključujući aktivnosti Narodne Republike Kine koje ugrožavaju mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza, kao i našu dugogodišnju zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava", rekao je zvaničnik iz Bele kuće novinarima, prenosi Rojters.

Bela kuća je nastojala da održi dijalog koji je Kina odlučila da prekine nakon posete Pelosi Tajpeju, tvrdi zvaničnik.

EPA-EFE/Taiwan Ministry of Foreign Affairs

 

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan je, međutim, okrivio SAD za "iniciranje razdora". On je na konferenciji za novinare u petak rekao da je "osnovni uzrok tenzija u Tajvanskom moreuzu to što su tajvanske vlasti tražile podršku SAD". Dan ranije, on je pozvao SAD da "prestanu da izmišljaju, iskrivljuju i ruše princip jedne Kine".

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je da će administracija obavestiti Tajvan o rezultatima Bajdenovog sastanka sa Sijem, sa ciljem da se Tajpej oseća "bezbedno" u vezi sa podrškom SAD.

Američki zvaničnici priznaju da bi sastanak, zakazan za margine G20, ipak mogao da propadne, iako obe strane žele da se dogodi, piše Politko.

Si je nedavno osigurao još jedan petogodišnji mandat kao predsednik tokom kongresa Komunističke partije, a neki posmatrači veruju da bi on na kraju mogao da pokuša da doživotno ostane na vlasti.

Bajden je dugo definisao 21. vek kao rivalstvo između SAD i Kine, iako je na konferenciji za novinare u sredu rekao da "traži konkurenciju, a ne sukob". On je, takođe, rekao da "nije voljan da napravi bilo kakve suštinske ustupke".

Si će se verovatno, kako piše Politiko, naljutiti ako ga Bajden bude prekorio zbog kršenja ljudskih prava u Kini, ili ako američki predsednik otvoreno osudi kinesku trgovinsku politiku ili bilo kakav pokušaj Pekinga da napadne Tajvan. Predsednik će morati da postupi delikatno ako želi da iskoristi pomoć Kine u daljem progonu kako Rusije, tako i Severne Koreje, navodi Politiko.

Severna Koreja: Tačka saradnje Vašingtona i Pekinga

Savetnik Bele kuće Džejk Salivan je rekao da su Sjedinjene Države i dalje zabrinute zbog mogućnosti da Severna Koreja nastavi testiranje nuklearne bombe.

Tanjug/AP Photo/Lee Jin-man

 

Sjedinjene Države veruju da Kina i Rusija imaju moć da ubede Severnu Koreju da ne nastavi testiranje nuklearne bombe.

"Ovo je oblast u kojoj su Kina i Sjedinjene Države imale istoriju zajedničkog rada... postoji evidencija o mogućnosti da rade zajedno. I zato mislim da će predsednik pristupiti razgovoru u tom duhu", rekao je zvaničnik Bele kuće novinarima na brifingu.

Vašington je takođe primio k znanju Sijeve "važne" primedbe o nekorišćenju nuklearnog oružja u Ukrajini.

Boni Glejzer, ekspert za Aziju u Maršal fondu Sjedinjenih Država, rekla je da je sastanak bio prilika da se smanje tenzije, a Kina je signalizirala da želi da izbegne dalje pogoršanje odnosa.

"Ali nejasno je šta su spremni da urade da bi to postigli. Bajdenova administracija se zalagala za razgovore o merama za smanjenje rizika od sredine 2021, a NRK nije bila zainteresovana", zaključila je ona.

Komentari (0)

Svet