Fokus

Seul: Novo lansiranje balističke rakete Severne Koreje

Komentari

Autor: Tanjug

17/11/2022

-

08:35

Seul: Novo lansiranje balističke rakete Severne Koreje
Seul: Novo lansiranje balističke rakete Severne Koreje - Copyright Tanjug/AP Photo/Lee Jin-man

veličina teksta

Aa Aa

Severna Koreja lansirala je danas balističku raketu kratkog dometa ka svojim istočnim vodama, saopštila je vojska Južne Koreje, nekoliko sati nakon što je Pjongjang zapretio da će pokrenuti ozbiljnije vojne odgovore na jačanje savezništva SAD sa Južnom Korejom i Japanom.

Vojska Južne Koreje je u 10.48 sati po lokalnom vremenu identifikovala lansiranje iz istočne priobalne oblasti Vonsan u Severnoj Koreji, navodi se u saopštenju Generalštaba južnokorejske vojske, prenosi AP.

Saopšteno je da je Seul pojačao svoj nadzor nad Severnom Korejom, istovremeno održavajući vojnu spremnost i blisku koordinaciju sa SAD. To je bilo prvo ispaljivanje balističkog projektila Severne Koreje u poslednjih osam dana i poslednje u nizu testova u poslednjih nekoliko meseci, navodi AP.

Severna Koreja je ranije saopštila da su neki od testova simulacije nuklearnih napada na južnokorejske i američke ciljeve. Ranije danas severnokorejski ministar spoljnih poslova Čoe Son Hui upozorio je da nedavni sporazum na samitu SAD-Južne Koreje i Japana koji se odnosi na Severnu Koreju ostavlja tenzije na Korejskom poluostrvu "nepredvidivijim".

Čoova izjava bila je prvi zvanični odgovor Severne Koreje na trilateralni samit predsednika SAD Džozefa Bajdena sa njegovim južnokorejskim i japanskim kolegama na marginama regionalnog skupa u nedelju u Kambodži, navodi AP.

Trojica lidera su u zajedničkom saopštenju oštro osudila nedavne raketne testove Severne Koreje i složili se da rade zajedno na jačanju odvraćanja, dok je Bajden ponovo potvrdio posvećenost SAD odbrani Južne Koreje i Japana svim raspoloživim sredstvima, uključujući nuklearno oružje.

Komentari (0)

Svet