Fokus

UN objavile "non-pejper" sa samita KOP27, dokument zasnovan na predlozima 200 delegata zemalja učesnica

Komentari

Autor: Tanjug

17/11/2022

-

09:27

UN objavile "non-pejper" sa samita KOP27, dokument zasnovan na predlozima 200 delegata zemalja učesnica
UN objavile "non-pejper" sa samita KOP27, dokument zasnovan na predlozima 200 delegata zemalja učesnica - Copyright Tanjug/AP/Bebeto Matthews

veličina teksta

Aa Aa

Ujedinjene nacije objavile su danas prvi nacrt sporazuma sa samita o klimi KOP27 koji se održava u Šarm el Šeiku u Egiptu.

Dokument, označen kao "non-pejper" (što ukazuje da je još daleko od konačne verzije), ponavlja cilj iz prošlogodišnjeg Glazgovskog klimatskog sporazuma "da se ubrzaju mere ka postepenom smanjivanju upotrebe uglja i postepenom ukidaju i racionalizuju subvencije za upotrebu fosilnih goriva", prenosi Rojters.

U dokumentu se ne poziva na postupno ukidanje svih fosilnih goriva, kao što su tražile Indija i Evropska unija. Tekst ne uključuje detalje za pokretanje fonda za štetu nastalu usled klimatskih promena, što je ključni zahtev mnogih ostrvskih država.

U dokumentu se naglašava važnost ulaganja napora na svim nivoima kako bi se ostvario cilj Pariskog sporazuma da se povećanje globalne prosečne temperature ograniči na 1,5 setpeni Celzijusa iznad predindustrijskog nivoa.

Dokument je zasnovan na predlozima oko 200 delegata zemalja učesnica samita i trebalo bi da obezbedi osnovu za pregovore u narednim danima koji će verovatno u znatnoj meri usavršiti i preraditi tekst.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet