Fokus

Euronews Svet: Da li je svet odahnuo, hoće li Amerika ponovo biti velika i šta je obeležilo Samit G20

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/11/2022

-

22:01

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Delovalo je da je svet na ivici rata nakon što je stigla vest o raketama koje su u sredu pale u Poljsku, blizu granice sa Ukrajinom. Srećom, brzo je došlo do deskalacije, mada predsednik Ukrajine i dalje tvrdi da ima dokaze da raketa nije ukrajinska. Lideri 20 najrazvijenijih nacija ovu vest su dočekali na samitu na Baliju. Putin je izostao sa ovog samita, pa su  oči svetske javnosti bile su uprte u sastanak Si Đinpinga i Džozefa Bajdena.

Indonežanski predsednik Vidodo bio je uporan i u želji da se na kraju samita potpiše zajednička deklaracija, ma koliko bila bleda. U dokumentu se navodi da se rat u Ukrajini osuđuje najsnažnije, ali da je bilo i drugih stavova. O ovome u emisiji Euronews Svet govori Mladen Lišanin, istraživač u Institutu za političke studije.

Momir Turudić, urednik u nedeljniku "Vreme", za Euronews Svet analizira aktuelnosti u danima za nama.

U emisiji Euronews Svet u videu na početku teksta pogledajte i javljanje reporterke povodom presude holandskog suda po kojoj su dvojica Rusa i jedan Ukrajinac odgovorni za obaranje aviona kompanije "Malejža erlajns" na letu MH17 2014. godine iznad Donbasa kada je poginulo 298 osoba. Emisija se bavi i posledicama međuizora u SAD, ali i terorističkog napada u Istanbulu.

Komentari (0)

Svet