Fokus

Najstarija učenica osnovne škole na svetu preminula u 99 godini (VIDEO)

Komentari

Autor: FoNet

18/11/2022

-

22:19

Associated Press arhiva • Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Prisila Sitinenej stara 99 godina, za koju se veruje da je najstarija učenica osnovne škole na svetu, preminula je u Keniji, potvrdio je njen unuk za BBC.

Ona i njeni osam decenija mlađi drugovi iz odeljenja pripremali su se za završni test koji se održava naredne nedelje, a priča te žene bila je inspiracija za film i za počast Uneska, agencije UN za kulturu i obrazovanje.

Odrasla je u Keniji koja je u to vreme bila britanska kolonija i život je provela u borbi zemlje za nezavisnost, a prošle godine je rekla za sajt Uneska da je želela da motiviše mlade majke da se vrate u školu.

„Želim da dam primer ne samo njima, već i svim devojčicama širom sveta koje ne idu u školu i nisu obrazovane, da između njih i pileta nema razlike", rekla je.

Krenula je u školu 2010, a više od 65 godina je radila kao babica u selu u kome je živela i pomagala je i prilikom rođenja dece sa kojom je bila u odeljenju.

Poznata kao „Gogo", što znači baka na lokalnom jeziku, rekla je za BBC 2015. godine da je konačno naučila da čita i piše, za šta kao dete nije imala mogućnost. 

 

Komentari (0)

Svet