Fokus

Osveta za teroristički napad u Istanbulu: Turska izvršila 20 udara na sirijski grad Kobani

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/11/2022

-

09:25

Osveta za teroristički napad u Istanbulu: Turska izvršila 20 udara na sirijski grad Kobani
Osveta za teroristički napad u Istanbulu: Turska izvršila 20 udara na sirijski grad Kobani - Copyright Twitter/@gokhanka1907, @tcsavunma

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje 12 ljudi, među kojima su sirijski vojnici i kurdski borci poginulo je u sirijskom gradu Kobaniju u noćašnjem bomardovanju koje je bilo deo operacije turskog Ministarstva odbrane i odgovor na teroristički napad u Istanbulu 13. novembra.

Meta turskih napada bili su položaji Sirijskih demokratskih snaga u Alepu i Hasaki na severoistoku, uglavnom u Kobaniju, koji se nalazi na maloj udaljenosti od granice sa Turskom.

U Operativnom centru turskog vazduhoplovstva noćas je bio prisutan i ministar odbrane Hulusi Akar koji je izdao naredbu za početak operacije.

Tursko ministarstvo je saopštilo da je operacija izvedena na osnovu prava na samoodbranu proitekle iz Člana 51. Povelje UN, sa ciljem eliminisanja terorističkih napada iz severnog Iraka i Sirije. Cilj je, navodi se iz Ankare, da se obezbede granice i eliminiše terorizam u svom korenu, navodi se u saopštenju ministarstva.

"Uspešno ste završili operaciju. Čestitam", rekao je Akar pilotima preko radija nakon što je bombardovanje završeno i avioni se vratili u svoje baze.

"Uništeni su teroristi i strukture koje im pripadaju. Cilj je bezbednost naših 85 miliona građana i granica, kao i da odgovorimo na svaki izdajnički napad na našu zemlju", dodao je on.

Akar je istakao da je operacija bila pažljivo planirana tako da se izbegnu civilne žrtve.

"Skloništa, skrovišta terorista, pećine i tuneli su uništeni sa velikim uspehom. Pažljivo smo ih posmatrali. Sedište terorističke organizacije je pogođeno i uništeno direktnim pogocima", istakao je.

Preko 20 udara uglavnom u Kobaniju

Kurdske snage su takođe potvrdile vazdušne udare turske vojske u Kobaniju na severoistoku Sirije i u još dva sela. Sirijska opservatorija za ljudska prava prijavila je 12 mrtvih, pripadnika Sirijskih demokratskih snaga i šest sirijskih vojnika.

"Tursko bombardovanje na našim prostorima ugrožava ceo region. To nikome nije od koristi. Učinićemo sve da izbegnemo veliku katastrofu. Ako izbije rat, on će izjesti ceo svet", objavile su Sirijske demokratske snage na Tviteru.

"Kobani, grad koji je pobedio Islamsku državu, bombarduju turske vazdušne snage i turske okupacione snage", rekao je Farhad Sami, portparol Sirijskih demokratskih snaga predvođenih Kurdima. Međutim, on je kategorički negirao da iza nedavnog terorističkog napada u Istanbulu stoje Kurdi.

Bombaški napad se dogodio 13. novembra nedaleko od trga Taksim u srcu Istanbula, pri čemu je poginulo šetoro ljudi, a povređeno više od 80. Turske vlasti su za napad optužile mladu ženu sirijske nacionalnosti koja je postavila bombu.

Turski predsednik je takođe odgovornost za napad pripisao Kurdistanskoj radničkoj partiji (PKK) i Jedinicama za narodnu zaštitu (IPG), kurdskoj paravojnoj grupi koja deluje u Siriji, a koju Ankara smatar "produženom rukom" PKK-a u regionu.

Američki Stejt department saopštio je u petak da se plaši "moguće vojne akcije Turske" u severnoj Siriji i severnom Iraku, pozivajući svoje državljane da izbegavaju te dve oblasti.

Komentari (0)

Svet