Fokus

Guvernerka Tokija: Nosite rolke da biste uštedeli struju

Komentari

Autor: BBC

20/11/2022

-

15:10

Guvernerka Tokija: Nosite rolke da biste uštedeli struju
Rolka - Copyright Burst

veličina teksta

Aa Aa

Guvernerka Tokija zamolila je stanovnike ovog japanskog grada da nose rolke ove zime kako bi uštedeli struju. Kako je rekla Juriko Koike, nošenje rolki može biti dobar način da se smanje računi.

Radnicima u gradskoj upravi već je rečeno da budu primer ostalim stanovnicima Tokija i da počnu da nose rolke. Vlasti u glavnom gradu Japana postavljaju smernice za što manju potrošnju energije ove zime zbog neizvesnog snabdevanja i rasta cena.

Upitana da li su rolke pristojne za posao, Koike je rekla da bi Emanuel Makron, predsednik Francuske, trebalo da bude uzor ljudima jer je poznat po ovom komadu odeće.

"Tople su i ukupna potrošnja energije bi se smanjila, a to bi dovelo i do smanjenja emisije ugljen-dioksida", dodala je on.

Nije jasno da li Makron rolke nosi zbog uštede energije ili je to njegov stil, ali njegova ljubav prema ovom komadu odeće već je bila predmet rasprava.

Međutim, Koike je najavila nošenje rolke kao "jedan od inventivnih načina za prevazilaženje zimske energetske krize".

"Želela bih da podelim zabrinutost u vezi sa teškom energetskom situacijom ove zime, a da istovremeno možemo da razgovoramo na zabavan način kroz modu", dodala je ona.

Početkom novembra, japanska vlada je zatražila od ljudi da gase nepotrebna svetla, nose slojevitu odeću u zatvorenom prostoru i smanje temperaturu grejanja u periodu između 1. decembra i 31. marta.

Komentari (0)

Svet