Fokus

SAD podržavaju Filipine pred prinudom i zastrašivanjem u Južnom kineskom moru

Komentari

Autor: Tanjug

22/11/2022

-

23:46

SAD podržavaju Filipine pred prinudom i zastrašivanjem u Južnom kineskom moru
Kamala Haris - Copyright AP/Sarahbeth Maney

veličina teksta

Aa Aa

Vašington će biti uz Filipine pred zastrašivanjem i prinudom u Južnom kineskom moru, izjavila je danas američka potpredsednica Kamala Haris tokom posete ostrvu Palavan.

Haris je rekla da Sjedinjene Američke Države i šira međunarodna zajednica "imaju dubok ulog u budućnosti ovog regiona", preneo je Rojters.

Haris se zaustavila na ostrvu Palavanu u okviru trodnevne posete jednom od najstarijih bezbednosnih saveznika SAD u Aziji, što je, kako navodi britanska agencija, takođe ključno za njen pokušaj da se suprotstavi sve snažnijoj politici Kine u Južnom kineskom moru i prema Tajvanu.

"Moramo se zalagati za principe kao što su poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, neometana zakonita trgovina, mirno rešavanje sporova i sloboda plovidbe i letenja u Južnom kineskom moru i širom Indo-Pacifika", rekla je Haris.

Peking polaže pravo na skoro celo Južno kinesko more, za koje se veruje da sadrži ogromna nalazišta nafte i gasa.

U presudi arbitražnog suda u Hagu iz 2016. godine navodi se da ekspanzivna potraživanja Pekinga u Južnom kineskom moru nemaju pravnu osnovu, što je donelo pobedu Manili, podseća Rojters.

Međutim, Filipini nisu bili u stanju da sprovedu presudu i od tada su uložili stotine protesta zbog onoga što nazivaju zadiranjem i uznemiravanjem kineske obalske straže i njene velike ribarske flote.

Haris je u obraćanju ponovila podršku Vašingtona arbitražnoj presudi iz 2016. godine, za koju je Kina poručila da je neće prihvatiti.

Komentari (0)

Svet