Fokus

Komisija SAD ukinula odobrenja na novu opremu Huaveia i ZTE: Neprihvatljiv rizik za nacionalnu bezbednost SAD

Komentari

Autor: Tanjug

25/11/2022

-

22:45

Komisija SAD ukinula odobrenja na novu opremu Huaveia i ZTE: Neprihvatljiv rizik za nacionalnu bezbednost SAD
Komisija SAD ukinula odobrenja na novu opremu Huaveia i ZTE: Neprihvatljiv rizik za nacionalnu bezbednost SAD - Copyright Tanjug/AP/Ng Han Guan

veličina teksta

Aa Aa

 

Federalna komisija za komunikacije (FCC) SAD ukinula je danas odobrenja za novu telekomunikacionu opremu kineskih kompanija Huavei Technologies i ZTE jer predstavljaju neprihvatljiv rizik za nacionalnu bezbednost SAD.

FCC je saopštila da je usvojila konačna pravila koja zabranjuju prodaju ili uvoz opreme za koju se smatra da predstavlja rizik za nacionalnu bezbednost SAD, što predstavlja poslednji udar na kineske proizvođače telekomunikacione opreme, preneo je Rojters.

Predsednica FCC-a Džesika Rozenvorsel poslala je predloženu meru, koja faktički zabranjuje kompanijama da prodaju novu opremu u SAD, preostalim komesarima na konačno odobrenje u oktobru.

Huavei je odbio da komentariše meru, a ZTE nije odmah odgovorio na zahtev za komentar. Ideja je prvi put predložena sredinom 2021.

Mera FCC će, takođe, pogoditi Dahua Technologi Co, Hangzhou Hikvision Digital Tećnologi Co Ltd i Hitera Communications Corp Ltd, navodi se u saopštenju FCC.

Komentari (1)

Драган

26.11.2022 13:52

Оно, кад не можеш сакрити право лице америчке "демократије".

Svet